Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na pražském letišti hrozí průtahy při kontrolách. Stále tam chybí desítky pracovníků

I přes náborovou kampaň, kterou Letiště Praha spustilo na začátku roku, schází stále několik desítek zaměstnanců. Během nadcházejících dvou týdnů se očekává další zintenzivnění leteckého provozu, a tak nedostatek personálu může vést k průtahům při bezpečnostních kontrolách na letišti. Uvedla to Klára Divíšková, mluvčí Letiště Praha

10:41 / 24. června 2022
Na pražském letišti hrozí průtahy při kontrolách. Stále tam chybí desítky pracovníkůi

Foto: www.prg.aero

Problémy s nedostatečným počtem zaměstnanců řeší také řada evropských letišť. Kvůli tomu dopravci na některých místech nabírají zpoždění, případně ruší spoje.

Podle Divíškové je v současnosti situace na Letišti Václava Havla Praha bezproblémová. Při kontrolách se žádné delší fronty netvoří. Přesto ale upozornila: „Nicméně čekáme velmi silné období, které nastane od příštího týdne a první týden o prázdninách, kdy se může projevit nedostatek zaměstnanců, hlavně bezpečnostní kontroly."

V rámci náborové kampaně spuštěné na začátku roku hledalo letiště 200 zaměstnanců. Je potřeba doplnit personál po propouštění během pandemie. Tehdy z důvodu omezeného provozu odešlo asi 600 zaměstnanců. Letiště dosud postrádá několik desítek pracovníků.

Potřeba personálu bezpečnostní kontroly aktuálně přímo kopíruje nárůst počtu cestujících a počtu letů. „Situaci navíc komplikuje i to, že zátěž není rovnoměrně rozložena. V ročním úhrnu odbavíme zhruba šedesát procent cestujících ve srovnání se situací před covidem, ale ve vybraných špičkových časech se z hlediska vytíženosti již nyní pohybujeme na úrovni předcovidového provozu," uvedla mluvčí letiště.

Proto také pražské letiště v minulých dnech upozornilo cestující, že je vhodné být na letišti alespoň dvě a půl hodiny před odletem.

V současné době na letišti vypomáhají brigádníci a zaměstnanci na zkrácený úvazek. Podle mluvčí je u nich situace na trhu práce příznivější. "Potřebujeme mít co nejvíce kolegů, kteří nám budou schopni pomoci vykrývat sezonní i denní špičky ve zkrácených směnách," vysvětlila Divíšková. Letiště Praha proto nabízí brigádníkům benefity, na něž mají ve většině firem nárok jen kmenoví zaměstnanci.

Rychlejší nábor zaměstnanců podle mluvčí komplikuje také skutečnost, že letiště představuje hranici státu. Zaměstnanci se tak často pohybují i v bezpečnostní zóně, k čemuž potřebují získat ověření spolehlivosti u Úřadu pro civilní letectví. "To je proces, který trvá až měsíc. Do té doby se zaměstnanci školí," upřesnila mluvčí.

Naopak, téměř plný stav hlásí dceřiná společnost Letiště Praha, tedy Czech Airlines Handling. Ta má na starosti odbavení cestujících a letadel. Podle letiště by tam komplikace nastat neměly.

S problémy v oblasti nedostatku personálu se po covidové pandemii potýkají i další evropská letiště. Londýnské letiště Heathrow například v minulých dnech vyzvalo letecké společnosti, aby zrušily 10 % letů. Z technickým důvodů totiž nestíhá odbavovat zavazadla, což cestujícím způsobilo problémy už o víkendu. V Belgii nebo Nizozemsku nastaly problémy i kvůli stávce zaměstnanců.

V prvních pěti měsících letošního roku odbavilo letiště Václava Havla více než 3,12 milionu pasažérů. Meziročně to představuje nárůst o 544 %. Celkově by letiště mělo letos odbavit přibližně 9,6 milionu cestujících. Za rok 2019, tedy před vypuknutím pandemie, odbavilo pražské letiště přes 17,8 milionu cestujících.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru