Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na pražských nádražích začaly fungovat kiosky pro uprchlíky z Ukrajiny

Na pražském Hlavním nádraží a autobusovém nádraží Florenc začaly 28. února fungovat dva informační kiosky pro obyvatele Ukrajiny, kteří utekli ze své země před ruskou agresí. 

6:13 / 1. března 2022
Na pražských nádražích začaly fungovat kiosky pro uprchlíky z Ukrajinyi

Foto: prahanadlani.cz

Během dne se u kiosků zastavily zatím desítky zájemců. Dobrovolníci, mezi kterými jsou i lidé původem z Ukrajiny dlouhodobě žijící v Česku, jim podávají hlavně informace o ubytování nebo současné podmínky pobytu. Na uprchlíky na nádražích čekají i jejich příbuzní a známí.

Kiosky u nádraží zřídil pražský magistrát. Červené stany jsou ode dneška otevřeny od 10:00 do 22:00, přičemž otevírací doba se může podle magistrátu prodloužit podle aktuální situace. Dobrovolníci na místě mají připraveny informační letáky jak v češtině, tak v ukrajinštině. Obsahují zejména kontakty na ministerstvo vnitra, Charitu ČR, Integrační centrum Praha či ukrajinské velvyslanectví. Obsahují také informaci, že s biometrickým pasem mohou Ukrajinci pobývat v Česku 90 dní, musí se ale registrovat na policii a vyřídit si zdravotní pojištění. Další pobyt musí řešit přes ministerstvo vnitra.

Jeden z dobrovolníků u hlavního nádraží ČTK řekl, že u stanů se během dopoledne zatím zastavují jednotky lidí. Jde přitom o ukrajinské občany, kteří právě dojeli vlakem z okolních zemí, ale také o příbuzné a známé lidí na Ukrajině, kteří se chtějí informovat o možnostech pomoci. Na nádraží se navíc pohybují i dobrovolníci z iniciativy Hlavák, která se rovněž zaměřuje na pomoc uprchlíkům. Další dobrovolníci a příbuzní pak čekají na přijíždějící z Ukrajiny přímo na nástupištích, přičemž někteří z nich například drží cedule s ukrajinskou vlajkou nebo jinými znaky.

Autobusy jedoucí z Ukrajiny nabíraly velká zpoždění 


Na Florenci do odpoledních 16:00 navštívilo informační kiosek podle tamních dobrovolníků kolem 20 lidí. Většinou podle nich šlo o lidi z Česka, kteří se poptávají na možnosti zapojení se do pomoci občanům Ukrajiny. Zároveň upozornili, že autobusy jedoucí z Ukrajiny nabíraly velká zpoždění.

Na autobusovém nádraží podávají už od čtvrtka informace i pracovníci jednotlivých dopravců jezdících na Ukrajinu. Podle jedné z pracovnic fungují například jako ústředny pro lidi, kteří ztratili spojení s rodinami na hranici. Autobusy z Ukrajiny mají na informační tabuli rozepsané příjezdy, jejich reálné dojezdy jsou ale většinou různé. Podle pracovníků za přepážkami například v neděli některé spoje dojížděly dříve, zároveň však připustili, že u některých linek může jít o tak velké zpoždění, že ve skutečnosti jde o úplně jiný autobus. Pokračují také odjezdy autobusů směrem na Ukrajinu. Podle informační tabule by měla vyjet většina ze spojů plánovaných na dnešní odpoledne, pouze jeden byl zrušen. Například na spoj společnosti Regabus v 16:00 čekaly na nástupišti přibližně dvě desítky lidí se zavazadly.

Praha má v tuto chvíli pro uprchlíky z Ukrajiny připravených zhruba 3000 lůžek. Zástupci magistrátu zároveň vytipovávají další místa v ubytovnách i dalších objektech. Volné prostory může nabízet i veřejnost, a to prostřednictvím formuláře.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru