Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na provizorní most v Týně nad Vltavou bude přidán další jízdní pruh a přechod pro pěší

V Týně nad Vltavou probíhá rekonstrukce mostu, která si vyžádá navýšení finančních nákladů o více než 23 milionů Kč. Kraj totiž rozhodl, že na provizorní most přidá další jízdní pruh a také chodník pro pěší.

15:33 / 20. února 2023
Na provizorní most v Týně nad Vltavou bude přidán další jízdní pruh a přechod pro pěšíi

Foto: Most v Týně nad Vltavou. Zdroj: Jihočeský kraj

Na provizorním přemostění v rámci kompletní rekonstrukce mostu v Týně nad Vltavou přibude další jízdní pruh a chodník pro chodce. Kraj k tomuto kroku přistoupil z toho důvodu, aby lidé nemuseli čekat v nekonečných kolonách u jednosměrného průjezdu řízeného střídavým semaforem. 

Náklady rekonstrukce mostu se ale výrazným způsobem zvýší. „Do kalkulace stavebních prací by se neměl započítávat jen stavební materiál, všechen ten beton a železo. Musíme myslet hlavně na to, že největší cenu má čas. V tomto případě čas lidí, kteří čekají v kolonách místo toho, aby byli se svými nejbližšími. Sportovali, bavili se, pracovali. A právě za to musíme být připraveni zaplatit nějaké peníze navíc,“ vysvětlil hejtman Kuba.

Jihočeský kraj dbá na požadavky obcí, kterých se rekonstrukce mostu dotkla. Od začátku se snaží vyhovět všem jejich požadavkům. Výběrové řízení na tuto stavbu probíhalo v letech 2021 až 2022. V září 2022 byl vybrán zhotovitel a v listopadu pak uzavřena smlouva.

 „Ředitelství vodních cest (ŘVC) chystá pro rok 2024 vlastní investiční akci, totiž zvednutí ocelového mostu přes Vltavu, který je ve vlastnictví města Týn nad Vltavou. Museli jsme se s naší akcí této skutečnosti přizpůsobit. Na žádost předchozího vedení města a ŘVC jsme proto zvolili realizaci stavby formu Design & Build, kdy zhotovitel stavebních prací most sám projektuje i staví,“ uvedl Tomáš Hajdušek, náměstek pro investice.

Město vzneslo požadavek na přidání jízdního pruhu a chodníku pro chodce ovšem až nyní, tedy po všech vyjednáváních, proto budou vykonané stavební práce dražší. „Teprve po podepsání smlouvy se zhotovitelem, firmou EUROVIA, vzneslo nové vedení města Týn nad Vltavou požadavek na obousměrný provoz. Jihočeský kraj reagoval obratem a požádal zhotovitele o cenovou nabídku, kterou rada odsouhlasila,“ dodal Hajdušek.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Jihočeský kraj)

Na provizorní most v Týně nad Vltavou bude přidán další jízdní pruh a přechod pro pěší Foto: Most v Týně nad Vltavou je kompletně rekonstruován. Zdroj: Jihočeský kraj.
zpět na články

inzerce

nahoru