Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na RAIL BUSINESS DAYS představí Správa železnic nejen TGV, ale i diagnostickou techniku!

Na RAIL BUSINESS DAYS bude zajisté nejvíce lákat francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Tuto expozici představí Správa železnic, která na brněnskou konferenci přiveze i další vozidla. Zájemci si tyto expozice budou moct prohlédnout zblízka na brněnském výstavišti ve dnech 7. až 9. června.

20:00 / 4. června 2022
Na RAIL BUSINESS DAYS představí Správa železnic nejen TGV, ale i diagnostickou techniku!i

Foto: Správa železnic

Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do Česka přes Německo. Nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském Hlavním nádraží, kde bude stát od 12 do 16 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov. Večer bude následovat přesun do areálu brněnského výstaviště, kde bude po tři dny součástí venkovní expozice na tamním kolejišti. V průběhu konání akce poslouží také k prezentaci francouzských drah SNCF a projektu Rychlých spojení v naší republice. Dalšími zastávkami vlaku bude 10. června stanice Jihlava a o den později hlavní nádraží v Ústí nad Labem. Následně se opět přes Německo vrátí do své domovské země. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s dopravcem ČD Cargo.
Na českém území bude jednotku TGV přepravovat vícesystémová lokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. Tato lokomotiva bude rovněž vystavena na brněnském veletrhu.

Vectron slouží nejen jako hnací vozidlo, ale také jako diagnostický vůz. Dokáže totiž komplexně vyhodnocovat činnost zabezpečovače ETCS. Jeho úkolem je dále vozba diagnostických vozů pro měření trakčního vedení, kontrolu rádiového provozu nebo vozidel pro měření železničního svršku. V rámci expozice Správy železnic se v Brně představí i speciální diagnostické vozidlo MVŽSv2. Nejmodernější měřicí vůz se využívá pro diagnostiku železničního svršku při rychlostech až 200 km/h. Dokáže vyhodnotit ojetí kolejnic, profil štěrkového lože nebo osové vzdálenosti vedlejších kolejí s kontrolou průjezdného průřezu. Umí také pořizovat fotografie, a to každých 20 metrů. Vůz představuje novou úroveň diagnostiky na českých kolejích. Je doslova prošpikovaný nejmodernějšími technologiemi.

Dalším vozidlem z expozice Správy železnic je nový diagnostický vůz EM100 sloužící pro měření geometrických parametrů koleje. Technologické zázemí stroje dokáže pořizovat snímky příčného profilu kolejnic a kontrolovat tak stav železničního svršku. Moderní vozidlo je vybaveno evropským zabezpečovačem ETCS. Obsluha vozu má k dispozici WC a kuchyňku. Expozice Správy železnic v Brně ale nebude jen o kolejových vozidlech. Navštívit můžete rovněž stánky věnované činnosti této organizace, přípravě vysokorychlostních tratí a náboru nových zaměstnanců.

 Nenechte si ujít převoz rychlovlaku TGV lokomotivou Siemens Vectron!

Autor článku: Karel Geba

 

zpět na články

inzerce

nahoru