Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na rozšíření sítě tras pro cyklisty vyčlenili radní Jihomoravského kraje 14 milionů

Zvýšit bezpečnost cyklistů a rozšířit síť tras pro nemotorovou dopravu. To jsou cíle dotačního programu „Podpora rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2022“, který 12. ledna 2022 schválili jihomoravští radní. Vyčlenili na něj 14 milionů korun.

12:59 / 14. ledna 2022
Na rozšíření sítě tras pro cyklisty vyčlenili radní Jihomoravského kraje 14 milionůi

Foto: jmk.cz

Dotační program se člení na dva tituly: na cyklistickou infrastrukturu, u níž je maximální výše dotace na jeden projekt 2 miliony korun; a nově můžou žadatelé získat dotaci i na projektovou dokumentaci – až do výše 300 tisíc korun na jeden projekt. Cílovou skupinou jsou obce, mikroregiony a akční skupiny, které vlastní nebo spravují pozemek či komunikaci, jenž slouží cyklistům.

„Je pro nás důležité, aby byl v kraji dostatek kvalitních a hlavně dobře dostupných cyklotras. Řada lidí je pak může využívat pro dojíždění za prací, školou nebo službami místo aut, čímž pomůžeme přírodě a zároveň budou více v bezpečí než na frekventovaných silnicích. Rádi tím podpoříme i cestovní ruch, jižní Morava je čím dál častěji vyhledávaná právě díky rekreační cykloturistice,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Radní zároveň schválili i dotační program na „Podporu udržování čistoty cyklistických komunikací a úpravy běžeckých lyžařských tratí v Jihomoravském kraji v roce 2022“. Vyčlenili na něj celkovou částku 3 miliony korun. Cílem je, aby se cyklostezky a běžecké lyžařské tratě dařilo zachovávat čisté a bezpečné. Program se vztahuje taky na údržbu a zajištění bezpečné sjízdnosti singletrailů i jejich okolí.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: jmk.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru