Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na rychlé řidiče si v Jablonci nad Nisou posvítí chytré semafory

Od dnešního dne zastaví příliš rychlá auta projíždějící Jabloncem nad Nisou chytré semafory. Do rušných ulic Palackého, Riegrova a U Přehrady byly semafory instalovány již loni při rekonstrukci křižovatek. Nyní jsou spuštěny do plného provozu.

19:58 / 14. listopadu 2022
Na rychlé řidiče si v Jablonci nad Nisou posvítí chytré semaforyi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Semafory v Jablonci nad Nisou byly dosud ve zkušebním provozu a sbíraly data. Nyní jsou však plně spuštěny. Nově je nastavení červené na všech návěstidlech po celou noc. Zelenou si na přechodu pustí chodec tlačítkem, přijíždějícímu autu pak přepne semafor na zelenou pouze v tom případě, že pojede maximálně rychlostí 50 km/hod. "Tento režim značně přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců po celou dobu nočního provozu a také zpomalí průjezd křižovatkou těch vozidel, která maximální povolenou rychlost překročí, a to nejen v noci," informoval Jakub Chuchlík, náměstek primátora pro rozvoj města.

Ulice Palackého patří v Jablonci k těm nejvytíženějším, proto si právě v tomto zde dalo město za cíl zvýšit bezpečnost dopravy. Rekonstrukce zmíněných křižovatek vyšla město na 18 milionů Kč, letošní úpravy ulice Palackého se vyšplhaly do výše 40 milionů Kč. „Cyklopruhy, legalizace parkovacích míst, úprava chodníků i nájezdů do křižovatek a zúžení nadstandardně široké ulice Palackého by mělo automobily zpomalit. Původní šíře ulice totiž lákala neukázněné řidiče k nedodržování rychlosti v obci. To se nyní razantně změní," uvedl Pavel Sluka z jabloneckého magistrátu.

Semafory na dvou navazujících křižovatkách Palackého s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady jsou naprogramovány tak, aby koordinovaly zelenou tím způsobem, že vozidla projíždějí plynule oběma dopravními uzly. Chytré semafory zároveň dokáží prodloužit zelenou na základě informací z rozmístěných kamer, např. umí reagovat na počet automobilů v jednotlivých směrech. "Kamery také rozpoznají kategorie vozidel, takže při průjezdu nadměrného vozu světla ostatní vozy bezpečně zastaví," popsal Karel Bacílek z dodavatelské firmy AŽD.

Přechody v ulicích Riegrova a U Přehrady jsou navíc vybaveny návěstidly s přerušovaným žlutým světlem ve tvaru chodce. Ta informují řidiče o možném pohybu na přechodech.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru