Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na severní části Pražského okruhu se chystá realizace Suchdolského mostu

ŘSD ČR plánuje do konce letošního roku vypsat mezinárodní architektonickou soutěž na podobu Suchdolského mostu vedoucího přes Vltavu. Objekt je součástí chystané stavby Pražského okruhu mezi Suchdolem a Březiněvší. Stavba mostu by mohla začít v roce 2027.

7:02 / 15. června 2023
Na severní části Pražského okruhu se chystá realizace Suchdolského mostui

Foto: Součástí Pražského okruhu je dvojice mostních staveb na Pražském okruhu. Zdroj: MD ČR

Součástí chystané stavby severní části Pražského okruhu mezi Suchdolem a Březiněvsí je i realizace Suchdolského mostu přes Vltavu. Na pravidelné koordinační schůzce o tom informoval ministr dopravy Martin Kupka, který zároveň avizoval, že bude prověřena také možnost vypsání architektonických soutěží i u dalších plánovaných mostních konstrukcí na trase okruhu.   

„Připravovaný Suchdolský dálniční most bude jednou z dominant severní části Pražského okruhu. Proto jsme se rozhodli jít při jeho přípravě cestou transparentní architektonické soutěže, ze které vzejde inženýrsky i architektonicky cenná stavba. Jedná se z naší strany o další vstřícný krok směrem k zástupcům dotčených městských části a obcí, abychom našli takovou variantu severních částí okruhu, která bude představovat co nejmenší zásah do okolí,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Zástupci Ministerstva dopravy ČR a vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) také oznámilo, že letos na podzim by mělo dojít k veřejnému projednání posouzení vlivu staveb severní části okruhu v úsecích Ruzyně – Suchdol - Březiněves na životní prostředí. Jedná se o proces EIA, jenž je nezbytnou podmínkou pro další postup v přípravě staveb. Oficiální zahájení procesu by mělo nastat už v průběhu léta. Cílem je získat kladné stanovisko EIA do konce roku 2023. Následně by se pak měly rozběhnout práce na podkladech pro dokumentaci pro vydání společného územního a stavebního povolení. V souvislosti s tím vyhlásí ŘSD ČR do konce letošního roku mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Suchdolského mostu. Samotná stavba mostu by mohla začít v roce 2027.

Suchdolský most bude umístěn mezi levým břehem Vltavy v Sedlci a pravým břehem řeky v Zámcích. Jeho délka se odhaduje na 606 metrů.

„Úspěšná výstavba těchto důležitých a složitých dopravních staveb je závislá na dobré koordinaci mezi jednotlivými aktéry. Proto jsem rád, že se naše společná jednání s městskými částmi, která jsem zavedl po nástupu do funkce, jsou konstruktivní a daří se nám řešit hlavní problémy. Jsem s Prahou i našimi investičními organizacemi v kontaktu a všechny vzniklé problémy operativně řešíme,“ dodal Kupka. 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: MD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru