Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Slovensku vystoupal v loňském roce výběr mýtného na 240,66 milionu eur

Vybrané mýtné za jízdu nákladních aut a autobusů stouplo loňský rok na Slovensku o 4,4 % na 240,66 milionu eur (5,77 miliardy Kč). Provozovatelem mýtného systému na Slovensku je společnost SkyToll.

19:13 / 17. ledna 2023
Na Slovensku vystoupal v loňském roce výběr mýtného na 240,66 milionu euri

Foto: Na Slovensku je správcem mýta společnost SkyToll. Zdroj: pixabay.com

Společnost SkyToll je pověřena vybíráním mýtného na Slovensku od roku 2010. Zakázku na provoz systému firma získala s nejdražší nabídkou. Podle slovenských úřadů tvořila část vybraného mýtného odměnu právě pro SkyToll.

SkyToll uzavřel se státem kontrakt, který měl vypršet na konci minulého roku. Smlouva byla ale správcem slovenských dálnic prodloužena, jelikož Slovensko už nestihlo spustit méně nákladný nový mýtný systém. Letos by Národná diaľničná spoločnosť měla firmě SkyToll zaplatit 63,2 milionu eur (1,52 miliardy Kč) bez DPH.

Na Slovensku musí mýtné za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a po vybraných úsecích silnic první třídy platit autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny. Na osobní auta, která využívají dálnice a rychlostní silnice, se vztahuje nákup elektronické dálniční známky. Cena se pak odvíjí od délky její platnosti, ne od počtu ujetých kilometrů.

Firma SkyToll patří spolu s českým správcem mýta CzechToll do skupiny ITIS Holding.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru