Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Smetanově nábřeží už z tramvaje nevystoupíte! Zastávka Národní divadlo se přemístí k Žofínu

Od pondělí 6. června nastane velká změna v tramvajové dopravě v Praze. Cestující nově nebudou vystupovat a nastupovat na Smetanově nábřeží, kde využívali zastávku Národní divadlo. Tato známá zastávka tramvaje se přesune k Žofínu. Na druhou stranu ale vznikne nová zastávka Karlovy lázně ve směru na Staroměstskou! Tyto informace uvedl DPP!

8:22 / 4. června 2022
Na Smetanově nábřeží už z tramvaje nevystoupíte! Zastávka Národní divadlo se přemístí k Žofínui

Foto: Magistrát hlavního města Prahy

"Po úterním kontrolním dni mohu říct, že vše běží podle harmonogramu a v pondělí otevřeme v termínu dvě nové zastávky," uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nástupní ostrůvky zastávky Národní divadlo u Žofína pro směr do Podskalí a na Smetanově nábřeží pro směr na Staroměstskou byly od sebe osud vzdáleny zhruba 200 metrů a lidé museli navíc přejít křižovatku nábřeží s Národní třídou a mostem Legií. Nově tak budou ostrůvky pro oba směry naproti sobě.

Zastávka Karlovy lázně zase fungovala pouze pro směr ze Staroměstské k Národnímu divadlu. V opačném směru chyběla a lidé tak museli od divadla dojet až na Staroměstskou. Obě nové zastávky, jak Karlovy lázně, tak Národní divadlo budou bezbariérové.

Změny v síti zastávek MHD jsou součástí obnovy Smetanova nábřeží. Zde jsou opravovány také chodníky a bude se vysazovat nové stromořadí. "Na nábřeží momentálně vzniká široká pěší promenáda rychlostí 12 metrů za den, sázíme stromy a jedno z nejkrásnějších míst v Praze konečně brzy získá důstojnou podobu, kterou si zaslouží," řekl Scheinherr. Rozšířen byl chodník u kavárny Slavia a auta jedoucí ke Karlovým lázním jezdí po tramvajových kolejích.

Město v uplynulých letech zkušebně uzavřelo nábřeží od mostu Legií ke křižovatce nábřeží s Divadelní ulicí. Rozšířen byl chodník až k tramvajové zastávce a vznikly zde restaurační předzahrádky. Řidiči museli úsek objíždět Divadelní ulicí. Opatření sklidilo kritiku například od magistrátní opozice nebo radnice Prahy 1. V současné době je nábřeží v této části pro auta opět průjezdné.

"Úprav se dočká rovněž chodník na straně u řeky. Navážeme na práce, které jsme zahájili loni, kdy jsme vysázeli deset stromů. Odstraníme nevzhledné betonové lavičky a nahradíme je pražským mobiliářem. Celkově se  celý prostor zkulturní," řekl již dříve Scheinherr.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru