Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na stavbě dálnice D55 u Moravského Písku pokračují zemní práce

Na stavbě dálnice D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku pokračují zemní práce. Denně se na 8,8 kilometru dlouhém úseku pohybují desítky kusů techniky, dělníků i techniků, sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti Skanska Central Europe Ondřej Šuch.

18:44 / 4. února 2022
Na stavbě dálnice D55 u Moravského Písku pokračují zemní prácei

Foto: ŘSD

"Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem loni v září. Za 1,952 miliardy korun bez DPH tuto část dálnice buduje Skanska. "Pokračujeme v sypání násypů v úseku od Starého Města směrem do Nedakonic a v úseku od Nedakonic směrem k Moravskému Písku provádíme sanační práce. Chystáme přípravné práce pro zakládání mostů, tedy šablony pro piloty, a připravujeme výstavbu propustků. Zahájili jsme také výstavbu kanalizace," řekl projektový manažer Skansky Lubomír Pilný.

Všechny práce se podle něj dělají v závislosti na počasí. "Ředitelství silnic a dálnic souběžně zajišťuje přeložky elektrických kabelů, specialisté Skanska pak přeložky optických dálkových kabelů. V okolí Polešovic nadále probíhá archeologický průzkum druhé poloviny hlavní trasy budoucí dálnice," doplnil Šuch.

Se zprovozněním úseku počítají silničáři v roce 2024. Odvede tranzitní dopravu ze silnice I/55 procházející Starým Městem, Uherským Hradištěm, Kunovicemi, Ostrožskou Novou Vsí a Uherským Ostrohem i ze silnice II/427 mezi Starým Městem, Kostelany nad Moravou, Nedakonicemi a Moravským Pískem. Obě silnice jsou dopravně přetížené.

V roce 2024 by měl být dokončen i budovaný úsek dálnice D55 mezi Babicemi na Uherskohradišťsku a Starým Městem. Letos plánuje ŘSD zahájit stavbu další části dálnice, a to mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Letos v lednu tam začaly přípravné práce a archeologický průzkum. Po kompletní dostavbě D55 v budoucnu propojí střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude zhruba 100 kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru