Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na stavbu D55 z Bzence do Moravského Písku má ŘSD sedm nabídek, nejlevnější od Skansky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo sedm nabídek na stavbu čtyřkilometrového úseku dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Nejlevnější je Skanska s nabídkou 1,16 miliardy korun, což je o pět procent víc, než se předpokládalo v projektu, uvedl na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

15:07 / 21. dubna 2022
 Na stavbu D55 z Bzence do Moravského Písku má ŘSD sedm nabídek, nejlevnější od Skanskyi

Foto: ŘSD ČR

Silničáři sice mají pravomocné stavební povolení, ale dosud nedokončili výkup pozemků. Od ledna se na stavbě dělají přípravné práce a archeologové už odkryli řadu cenných nálezů. S uvedením do provozu se počítá v roce 2025.

Úsek dálnice bude navazovat na úsek ze severu, který se staví od Starého Města a hotový má být v roce 2024. Úsek z Moravského Písku do Bzence bude na dlouhé roky posledním směrem k Břeclavi. Příprava dálnice mezi Bzencem a Břeclaví je totiž výrazně pozadu. V Bzenci se tak dálnice dočasně napojí na silnici I/54 a dá se tak předpokládat dočasné zvýšení intenzity provozu.

Dálnice D55 je dlouhodobým záměrem již z dob Československa a kopíruje dávnou obchodní trasu z Vídně podél řeky Moravy, kde od Olomouce pokračovala dále na sever do Slezska. Dálnice prakticky kopíruje také první dálkovou středoevropskou železnici, kterou byla Severní dráha císaře Ferdinanda, jejíž první úseky se otevíraly na přelomu 30. a 40. let 19. století a dodnes jde o intenzivně využívanou železniční trať.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru