Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na trať z Břeclavi do Lednice vyjede poslední historický vlak této sezony

Sobota 10. září bude v letošním roce poslední možností, kdy se cestující a milovníci drážní historie budou moci svézt historickým vlakem na trase z Břeclavi do Lednice. Letošní sezonu ukončí vlak v čele s parní lokomotivou Skaličák. V Lednici potom na návštěvníky čeká řada památek a atrakcí včetně jízdy historickým autobusem.

16:12 / 8. září 2022
Na trať z Břeclavi do Lednice vyjede poslední historický vlak této sezonyi

Foto: ČD

Historický vlak, který v sobotu ukončí letošní sezónu na turistické trati mezi Břeclaví a Lednicí, povede parní lokomotiva 433.001 Skaličák. Nahradí tak motoráček Hurvínek.

Skaličák potáhne takzvané Rybáky, tedy vozy s jednonápravovými podvozky systému Ing. Rybáka. Ve své době spadaly vagony se třemi uzavřenými a jedním velkoprostorovým oddílem do třetí vozové třídy. Součástí soupravy vlaku bude také historický restaurační vůz.

Z břeclavského nádraží pojede vlak v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11.

Z Lednice vyrazí historická souprava v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10.

Jedna jízda parním vlakem vyjde na 100 korun; v případě zpáteční jízdenky zaplatí cestující 180 korun. Děti, studenti, senioři a invalidé budou mít slevu. Jízdenky je možné zakoupit ve všech pokladnách ČD či na místě u vlaku.

Jízda historickým vlakem nebude jediným zážitkem

Na své si přijdou též příznivci autobusové dopravy. Na cestu se totiž vydá historický autobus Praga RND. Odjíždět bude z označeného stanoviště před nádražní budovou v Lednici v 9:55, 11:55 a 13:45.

Lednice, perla jižní Moravy, zaujme návštěvníky množstvím přírodních a kulturních památek, kolonádami, rybníky či řadou drobných romantických staveb.

Novogotický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů v Evropě. Parkově upravená krajina v jeho okolí byla dokonce zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Lednické muzeum nabízí výstavu věnovanou období první republiky; v muzeu hraček potom mohou nejen děti obdivovat třeba nejstarší exponát, kterým je puzzle z roku 1790.

Více informací najdou zájemci na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru