Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na trati Havlíčkův Brod – Pardubice – Rosice nad Labem přibyde nová vlaková zastávka

Správa železnic vybuduje novou vlakovou zastávku v obci Orel v okrese Chrudim. První vlaky zde začnou zastavovat nejpozději se změnou jízdních řádů, tedy v prosinci letošního roku.

19:12 / 6. června 2023
Na trati Havlíčkův Brod – Pardubice – Rosice nad Labem přibyde nová vlaková zastávkai

Foto: V obci Orel na Chrudimsku bude postavena nová vlaková zastávka. Ilustrační foto. Zdroj: Pardubický kraj

V září se začne stavět nová vlaková zastávka v obci Orel na trase Havlíčkův Brod – Pardubice – Rosice nad Labem.

„Nová vlaková zastávka bude umístěná na okraji obce v blízkosti železničního přejezdu a bude vybavená jednostranným nástupištěm o délce 90 metrů. Nástupiště bude bezbariérové s normovou výškou 550 milimetrů nad kolejí, a umožní tak pohodlný nástup do moderních vlakových souprav,“ informoval Miroslav Bocák, ředitel Stavební správy východ (SŽ).

Vybudování zastávky bylo v obci tématem již delší dobu. Její realizace je navázána na existenci a provoz místní firmy, do které dojíždí za prací mnoho obyvatel z okolí, a právě nová železniční zastávka jim má cestu do/z práce výrazně usnadnit. „U našich občanů obliba železniční dopravy stoupá, což bylo prokázáno i výsledky studie, kterou jsme si nechali vypracovat. Železniční spojení považujeme za velmi cenné zejména pro školní mládež, seniory, cesty do zaměstnání či k lékařům. Dále v naší obci působí několik podnikatelských subjektů s významným počtem zaměstnanců, kdy největší je společnost Alukov, která jen u nás zaměstnává přibližně 400 lidí. Nová železniční zastávka, která bude vybudována v zalidněné oblasti na okraji obce, výrazně zvýší bezpečnost obyvatel, zejména žen, dětí a seniorů, jelikož odpadne chůze polní cestou a osamocenými místy do sousedních Slatiňan,“ popsal František Horník starosta obce Orel.

V rámci plánovaných stavebních prací dojde i k vybudování přístřešku na nástupišti a přístupových chodníků či osvětlení zastávky. Zastávka pak bude vybavena mobiliářem a informačním a orientačním systémem pro cestující.

„Snahu obce o zajištění železniční zastávky jsme jako Pardubický kraj podpořili. Uvědomujeme si, že zejména pro neřidiče je železniční zastávka přímo v obci zásadní ve spojení se světem. Budeme přispívat také na stavbu chodníků v rámci dotace pro obnovu venkova,“ sdělil Michal Kortyš, náměstek pardubického hejtmana zodpovědný za dopravu.

Pro část, jejímž investorem je Správa železnic, je již uzavřena smlouva se zhotovitelem vybraným ve veřejné soutěži. „Naše obec je investorem přilehlých parkovacích stání, chodníku a veřejného osvětlení, i pro tuto část stavby již byl výběrovým řízením vybrán zhotovitel, se kterým je uzavřena smlouva o dílo,“ doplnil starosta Horník.

Předpokládá se, že stavba nové zastávky bude hotová během listopadu letošního roku.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru