Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na úzkorozchodnou trať ve Zbýšově se vrátila opravená parní lokomotiva

V úterý 5. července z depa v Muzeu průmyslových železnic ve Zbýšově na Brněnsku slavnostně vyjela opravená parní lokomotiva "černá kráska". Nadšenci na ní v posledních třech letech odpracovali asi 7000 hodin, řekl Jan Procházka z muzea.

19:05 / 8. července 2022
Na úzkorozchodnou trať ve Zbýšově se vrátila opravená parní lokomotivai

Foto: "Černá kráska". Zdroj fotky: ČD.

Navzdory deštivému počasí přihlíželo slavnostnímu výjezdu lokomotivy několik desítek lidí

Aby lokomotiva mohla vozit turisty po úzkorozchodné trati mezi Zbýšovem a Zastávkou na Brněnsku, bylo nutné provést řadu úprav a náročných technických zásahů, včetně změny rozchodu kol. Nadšenci také opravili kotel, pístní tyče a vyměnili všechny rozpěrky.

Navzdory deštivému počasí přihlíželo slavnostnímu výjezdu lokomotivy několik desítek lidí. Mnozí si také koupili lístek na zpáteční jízdu do Zastávky.

Muzeum dosud na trati využívalo parní lokomotivu z roku 1913 od firmy Henschel. "Černá kráska" je mladší a uveze více vagonů, vyrobila ji společnost ČKD v Praze v roce 1951. Naposledy sloužila v železárnách v Králově Dvoře u Berouna. Ve Zbýšově mají také bývalé důlní lokomotivy a řadu další železniční techniky.

Muzeum průmyslových železnic sídlí v areálu bývalého dolu Jindřich II. Jde o spolek, který se zabývá dokumentací, záchranou, renovacemi a muzejní prezentací úzkorozchodných železničních vozidel.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru