Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Vltavské cyklostezce přibydou další kilometry

Jihočeský kraj získá přes 70 milionů Kč na vybudování dalších 5,3 km nových cest pro cyklisty. Celkové náklady se však vyšplhají až na 115 milionů Kč. Stavební práce na trase mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem začnou v červnu.

18:16 / 20. května 2023
Na Vltavské cyklostezce přibydou další kilometryi

Foto: Vltavská cyklostezka je realizována v co největším kontaktu s přírodou. Zdroj: Jihočeský kraj

Jihočeský kraj udělal další krok vedoucí k hustší síti cyklostezek v regionu. Na Vltavské cyklostezce totiž přibude dalších 5,3 kilometrů nových cest pro cyklisty. Trasa mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem se tak díky tomu stane bezpečnější a atraktivnější. Dosud vedla cyklostezka přes železniční přejezdy a kvůli poměrně velkému spádu a špatnému povrchu byla nebezpečná. K Čertově stěně, oblíbenému výletnímu místu, se navíc muselo zajíždět po frekventované silnici.

„Nově budovaná cyklostezka bude daleko bezpečnější a takřka po celé trase kopíruje břeh Vltavy, takže cyklistům nabídne krásné pohledy do krajiny. Povede kolem bývalého náhonu k elektrárně na pravém břehu Vltavy a posléze po komunikaci od vodní elektrárny na nádrži Lipno II. k novému propojení až do Vyššího Brodu,“ informoval Antonín Krák, náměstek pro oblast dopravy.

Stavební práce zaměřené na budování dalších kilometrů na Vltavské cyklostezce začnou příští měsíc a hotové by měly být do konce letošního roku.

Kraj na vybudování nových kilometrů cyklostezky dostane ze SFDI 30 milionů Kč a z IROPU obdrží dalších 42,5 milionů Kč. Celkové náklady dosáhnou až na 115 milionů Kč.

Vltavská cyklostezka

Celý projekt Vltavské cyklostezky by měl měřit celkem 189 kilometrů. Šířka cyklostezky se pohybuje mezi 2,5 až 3 metry. Trasa vedoucí primárně podél řeky má milovníkům cyklistiky nabízet zejména přírodní a historické klenoty jižních Čech. Na trase od Lipna do Týna nad Vltavou mohou výletníci zavítat na zámek v Českém Krumlově, do kláštera ve Zlaté Koruně nebo na zámek v Hluboké nad Vltavou. Cyklostezka je budována tak, aby se nacházela poblíž veřejné dopravy – jak železnice, tak cyklobusů.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Jihočeský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru