Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na začátku července bude obnoven provoz na trati Pardubicemi a Hradcem Králové

Na začátku července bude obnoven provoz na trati z Pardubic do Hradce Králové. Od 24. března je doprava mezi stanicemi Pardubice - Rosice nad Labem a Stéblová úplně zastavena kvůli výstavbě druhé koleje v tomto úseku a rekonstrukci trati. Od platnosti nového jízdního řádu, tedy od poloviny prosince, by už vlaky měly jezdit jako obvykle.

18:00 / 14. dubna 2022
 Na začátku července bude obnoven provoz na trati Pardubicemi a Hradcem Královéi

Foto: Město Hradec Králové

Tato část trati bude elektrifikovaná, řekl dnes generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, který se účastnil odborného setkání Železnice Pardubice 2022.

"K 1. červenci bude docházet k zprovoznění jedné koleje, na konci měsíce už pod elektrickou trakcí, a v letošním roce by to mělo být dokončeno. Jsou tam určité vícepráce okolo měnírny, ale všechno je řešitelné a nebude to mít vliv na příslušné termíny," uvedl Svoboda.

V době výluky stavbaři v úseku vybudují několik nových mostních objektů, projekt zahrnuje i rekonstrukci kolejí a trakčního vedení. Součástí stavby jsou také nové podchody na zastávce Pardubice - Semtín a ve stanici Pardubice - Rosice nad Labem, obnova trakčního vedení nebo napřímení části tratě u Doubravic.

Rekonstrukce trati z Pardubic do Stéblové byla zahájena loni začátkem května. Přestavba 7,5 kilometru dlouhého úseku bude stát 2,6 miliardy korun. Navazující úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem již dvě koleje má. A dvě koleje v poslední části úseku z Opatovic nad Labem do Hradce Králové Správa železnic připravuje. Stavbu blokuje spolek Kaštanka, místní lidé nesouhlasí s plánovaným kácením stromů v kaštanové aleji a obávají se zvýšení hluku. "Pokračujeme i tak v přípravách, i když zřejmě bude stěžejní přesvědčit místní občany, že to nebude mít vliv nejen na region, ale ani třeba na spodní vodu. Všechno, co z jejich strany zaznívá, je řešitelné," uvedl Svoboda.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru