Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nádech historie? V Kopřivnici otevřeli nové muzeum nákladních automobilů.

V Kopřivnici se otevřelo nové Muzeum nákladních automobilů. Návštěvníci zde uvidí osm desítek užitkových vozidel, technické skvosty a zajímavosti lidé poznají také prostřednictvím rozšířené reality. Muzeum postavil Moravskoslezský kraj s významným přispěním EU, většinu exponátů dodala společnost TATRA TRUCKS, která muzeu poskytla i pozemek a budovu bývalé slévárny, v níž muzeum sídlí.

13:19 / 3. prosince 2021
Nádech historie? V Kopřivnici otevřeli nové muzeum nákladních automobilů.i

Foto: msk.cz

Expozice strojů doplní i rozšířená realita, která se v muzejnictví stala velmi důležitým prvkem. Díky této technologii jsou expozice bohatější, návštěvníkovi například přímo před očima vyroste z vystaveného reálného podvozku celé vozidlo. Zkrátka, co se do budovy muzea nevešlo, mohou návštěvníci poznat v rozšířené realitě. Takto se také třeba seznámí s vnitřním interiérem vozu nebo s tím, jak funguje motor. Nové muzeum ale nabízí nejen edukaci, ale i zábavu, velký úspěch bude určitě mít řízení modelů aut, samozřejmě opět v rozšířené realitě. Malí i velcí návštěvníci si tak budou moci uličkami muzea projet třeba Tatrou 815 známou svou cestou kolem světa.

V muzeu je k vidění osm desítek užitkových vozů, většinu z nich muzeu zapůjčilo Technické muzeum Tatra. Expozice bude rozdělená do 14 tematických celků, a to chronologicky, ale i podle zaměření. Od prvních užitkových, přes hasičské, vojenské, závodní, expediční až po současné stroje. K vidění zde budou i historické motocykly Rybičkovy sbírky, kterou nyní vlastní Moravskoslezský kraj.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: msk.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru