Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nádražní budova v Žatci slaví 150 let. Dostane novou fasádu a cestujícím nabídne modernější prostory

Nádražní budovu v Žatci čeká celková rekonstrukce. Památkově chráněný objekt dostane hlavně novou střechu a fasádu. Správa železnic aktuálně hledá zhotovitele oprav, které by měly trvat až do roku 2026.

18:34 / 22. května 2023
Nádražní budova v Žatci slaví 150 let. Dostane novou fasádu a cestujícím nabídne modernější prostoryi

Foto: Vizualizace nádražní budovy v Žatci. Zdroj: Správa železnic

Nádražní budova v Žatci pocházející z roku 1873 letos slaví 150 let své existence. Pro celkovou opravu tohoto objektu nyní hledá Správa železnic zhotovitele. V roce 2020 byl objekt prohlášen za kulturní památku, a tak je jasné, že k rekonstrukci se bude muset přistupovat citlivě – vzhled budovy by se totiž po opravě neměl nijak výrazně změnit.

V rámci oprav památkově chráněné nádražní budovy dojde zejména k obnově fasády a nápravě historicky nevhodných zásahů do vzhledu budovy. Obnoveny budou i původní střešní světlíky a dále pak proběhne odstranění nepůvodní přístavby. V plánu je i kompletní oprava střechy, pláště budovy, nástupištního přístřešku a veřejných prostorů včetně toalet. Cestující budou moci kromě moderních prostorů využít také bezbariérový přístup do budovy, který bude z ulice zajištěn výtahem. Chystaná revitalizace se netýká jen samotné budovy, ale i ploch v jejím okolí.

Předpokládá se, že celkové stavební náklady stavby dosáhnou k 90 milionům Kč. Stavební práce budou pravděpodobně rozděleny do více etap a trvat by měly do roku 2026.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

Nádražní budova v Žatci slaví 150 let. Dostane novou fasádu a cestujícím nabídne modernější prostory Foto: Vzhled historické budovy by se po opravách neměl výrazně lišit od své současné podoby. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru