Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nákladná stavba mostů v Temném Dole dokončena. Cesta do Pece pod Sněžkou je již bez omezení

Od tohoto týdne mohou řidiči opět jezdit bez omezení po silnici II/296 mezi Horním Maršovem a Pecí pod Sněžkou na Trutnovsku. Tři mosty v Temném Dole byly v havarijním stavu a kraj za jejich nové vybudování zaplatil 187 milionů Kč.

8:07 / 20. listopadu 2022
Nákladná stavba mostů v Temném Dole dokončena. Cesta do Pece pod Sněžkou je již bez omezeníi

Foto: Silnice v Temném Dole je opět plně průjezdná. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz

Havarijní stav tří tzv. polských mostů v Temném Dole si vyžádal jejich kompletní rekonstrukci. Královéhradecký kraj započal se stavebními pracemi letos v květnu. Pro vozidla byla vybudována mostní provizoria, přes která řidiči projížděli kyvadlově po celou dobu stavby. Od tohoto týdne jsou mosty opět plně průjezdné, ale dělníkům ještě zbývá postupně odstranit mostní provizoria. Tyto práce již probíhají za plného provozu a jejich finalizace je závislá na počasí.

„Tři nové mosty na komunikaci II/296 jsou od tohoto týdne v režimu předčasného užívání a cesta do Pece pod Sněžkou a Malé Úpy je tak pro řidiče znovu průjezdná bez omezení. Chtěl bych v první řadě všem poděkovat za trpělivost. Přes 50 let staré mosty byly v havarijním stavu a bylo nezbytné postavit nové. Hlavním úskalím investice bylo zachování dostupnosti dopravy, protože mosty leží na jediné přístupové silnici do této části Krkonoš. Těší mě proto, že se nám povedlo souběžně zrekonstruovat všechny tři mosty najednou tak, abychom co nejméně komplikovali dopravu v dalších letech,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Tři mosty v Temném Dole mají masivní konstrukci z oceli a betonu a jsou téměř bezúdržbové. „Nové mosty mají zcela novou ocelobetonovou konstrukci o jednom mostním poli s betonovými opěrami a založením. Ocelové konstrukce nosníků jsou z patinující oceli, která nevyžaduje povrchovou úpravu v průběhu životnosti, takže nebude nutné provádět údržbu nad řekou, kde se vyskytují chránění živočichové. Zároveň mosty již nemají středové pilíře v korytě toku řeky Úpy. Samozřejmostí je zajištění řádného odvodnění a modernizace zádržných systémů,“ doplnil Václav Řehoř, radní pro dopravu a majetek.

Kompletní přestavba zmíněných tří mostů a oprava přilehlých silnic vyšla Královéhradecký kraj na 187 milionů korun včetně DPH. Na stavbě se podílel i Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Jedná se o letošní nejnákladnější silniční stavbu Královéhradeckého kraje.

Silnice vedoucí přes Temný Důl je spojnicí mezi Horním Maršovem a Pecí pod Sněžkou, významným horským střediskem.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Královéhradecký kraj)

Nákladná stavba mostů v Temném Dole dokončena. Cesta do Pece pod Sněžkou je již bez omezení Foto: Nový most v Temném Dole. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz. Nákladná stavba mostů v Temném Dole dokončena. Cesta do Pece pod Sněžkou je již bez omezení Foto: Po půl roce projedou řidiči Temným Dolem opět bez omezení. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru