Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nárůst pasažérů mezi Ukrajinou a ČR oslovení autobusoví dopravci nezaznamenali

Citelný nárůst cestujících z Ukrajiny do České republiky, který by nezávisel na sezonnosti pracovního trhu, oslovení autobusoví dopravci v souvislosti s napjatou situací na ukrajinsko-ruské hranici nezaznamenali. 

5:57 / 23. února 2022
Nárůst pasažérů mezi Ukrajinou a ČR oslovení autobusoví dopravci nezaznamenali i

Foto: pixabay.com

Mezi Českem a Ukrajinou jezdí přes osm desítek autobusových spojů, z nichž je naprostá většina ukrajinských. Právě ukrajinským autobusovým společnostem a prodejcům jízdenek patří na pražském autobusovém nádraží Florenc více než dvě desítky přepážek.

Například ukrajinský Regabus odbaví ročně mezi Ukrajinou a ČR 70.000 pasažérů. Jeho pracovník ČTK řekl, že zaplněnost autobusů se sice v poslední době den ode dne liší, je tomu tak ale po celý rok. "Jeden autobus přijede plný, další jen z půlky a ve třetím sedí třeba jen deset lidí. To je ale naprosto běžné a s vyhrocenou situací posledních dní to nijak nesouvisí," uvedl. Dodal ještě, že v průběhu let se přeprava zvyšuje. Obdobnou zkušenost mají i pracovníci dalších prodejců jízdenek na Florenci.

Výrazný nárůst zájmu o cesty z Ukrajiny zatím nesleduje ani německý dopravce Flixbus. "Paradoxně se mírně zvyšuje spíš počet lidí cestujících zpět na Ukrajinu. Aktuálně nám jezdí linka Plzeň-Oděsa (přes Krakov a Lvov) a linka Plzeň-Kyjev (přes Katovice) denní a noční a to třikrát do týdne: ve středu, pátek a neděli," sdělila firma na dotaz ČTK.

Ukrajinské ministerstvo infrastruktury (MIU) eviduje 84 autobusových linek do České republiky. Prahu jako cílovou destinaci má 51 linek, 12 linek končí v Plzni, šest evidovaných linek směřuje do Liberce a šest do Karlových Varů. České ministerstvo dopravy vede záznamy o 126 linkách mezi ČR a Ukrajinou. Na dotaz ČTK však uvedlo, že o konkrétních dopravcích ani počtu cestujících údaje neeviduje.

Někteří dopravci v ČR staví, ale Česko není jejich cílovou stanicí. Tímto způsobem lze objasnit rozdíl desítek spojů mezi českou a ukrajinskou evidencí. Eviduje je tak české ministerstvo dopravy. Ukrajinské ministerstvo se zaměřuje na cílové destinace.

Z Ukrajiny jezdí nejvíce autobusových spojů do Polska. Podle dat MIU jich tam směřuje přes 430. Přibližně 300 spojů jezdí z Ukrajiny do Ruska. Mnoho z nich z okupovaného území na východě Ukrajiny nebo z okupovaného Krymu. MIU eviduje 17 spojů mezi Slovenskem a Ukrajinou, 16 z nich nekončí západněji než v Košicích.

Ukrajinců žijících či pracujících v Česku poslední dobou přibývá. V lednu 2022 jich české úřady práce evidovaly celkem 198.470. To je meziročně o čtvrtinu více. Podle úřadu vzrostl jejich počet oproti „předcovidovému“ lednu 2020 o 38 procent.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru