Otevřít menu
Doprava dnes
-

Navýšení daně za naftu? Dopravci budou plánovat tankování mimo republiku, tvrdí Ing. Petr Kozel z VCHD Cargo

Vládou navržené zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr schválil Senát. Daň se tak vrátí na úroveň před červnem 2022. Na to reagoval CEO a předseda představenstva VCHD Cargo a.s. Ing. Petr Kozel.

9:53 / 1. srpna 2023
Navýšení daně za naftu? Dopravci budou plánovat tankování mimo republiku, tvrdí Ing. Petr Kozel z VCHD Cargo

„Nafta tvoří přibližně 30 % nákladů dopravce. Nyní v České republice tento náklad vzroste o 1,50 Kč (dle ČSÚ je průměrná cena nafty ve 30. týdnu 32,82 Kč minus DPH = 27 Kč za litr), což představuje navýšení o 5 %. (tedy na 28,5 Kč za litr). Dopravci, kteří mají možnost natankovat někde jinde než v ČR, tak mohou začít plánovat doplňování pohonných hmot mimo hranice České republiky," uvedl Ing. Petr Kozel, CEO a předseda představenstva VCHD Cargo a.s.

„Dopravci operující výhradně na tuzemském trhu pak úměrně navýší cenu za přepravy. My ve VCHD Cargo rozumíme tomu, že spotřební daň z nafty by měla kompenzovat vliv silniční přepravy na znečištění ovzduší a zvýhodňovat jiné druhy přepravy s menší uhlíkovou stopou. Pokud to však nebude stejné napříč celou Evropskou unií a pro mnohem levnější palivo bude stačit přejet několik málo kilometrů k našim sousedům, bude dopad tohoto opatření jen velmi omezený. Spotřební daň z nafty by měla být v celé EU jednotná,“ dodal. 

Autor: Petr Dejnožka.

zpět na články

inzerce

nahoru