Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nejvíce nebezpečná místa na českých silnicích

Pojišťovna Allianz vydala aktuální žebříček nejnebezpečnějších míst na českých silnicích. Při sestavování žebříčku pojišťovna vycházela společně s projekční kanceláří HBH Projekt z policejních nehodových statistik na silnicích I. třídy za poslední tři roky. 

10:11 / 10. listopadu 2021
Nejvíce nebezpečná místa na českých silnicíchi

Foto: auto-mania.cz (ilustrační foto)

Nejvíce nebezpečným místem se stala křižovatka na silnici I/55 severovýchodně od jihomoravského Hodonína. „Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky Automapy Allianz bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé dopravní nehody s vážnými zdravotními následky a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 200 metrů," popisuje vznik statistiky tisková zpráva.

Celkové pořadí se sestavuje podle počtu nehod, při kterých došlo k úmrtí nebo zranění. Posuzováno bylo celkem 65 nehodových lokalit, kde došlo k 407 dopravním nehodám s následky na zdraví a 610 nehodám celkem. Z celkového počtu nehod došlo k 184 nehodám s úmrtím nebo těžkým zraněním. 

Hlavní úskalí nehod? Nedání přednosti v jízdě! 


Nelichotivou zajímavostí určitě je, že ve většině případů jde o křižovatky. Co je asi důvodem? „Hlavní příčinou dopravních nehod s vážnými osobními následky bylo dle evidence Policie ČR nedání přednosti v jízdě. Druhou nejvíce se vyskytující příčinou je nepřiměřená rychlost jízdy,“ vysvětluje dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu.

Z 610 analyzovaných nehod bylo nedání přednosti příčinou ve 241 případech, se 164 případy následovala nepřiměřená rychlost a se 162 pak jako třetí nesprávný způsob jízdy. V takovém případě jde například o jízdu po nesprávné straně vozovky, nedodržení bezpečné vzdálenosti nebo vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu.

 

Autor: Bc. Filip Červinka

Nejvíce nebezpečná místa na českých silnicích Foto: Allianz - křižovatka silnic I/55 a II/432 u Hodonína. Celkem 15 nehod se zraněními, z toho tři smrtelná, dvě těžká a 25 lehkých..
zpět na články

inzerce

nahoru