Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nedávno prezentoval ministr Martin Kupka průzkum o bezpečnosti na železnici! Jaký význam mají simulátory podle Českých drah a ČD Cargo?

Na začátku září ministr dopravy zveřejnil výsledky průzkumu mezi strojvedoucími. Ti ve výzkumu řešili bezpečnost na české železnici. Jak oni, tak ministr dopravy a ředitel Drážního úřadu vědí, jak důležité jsou simulátory. Proto jsme zjistili, jaký pohled na simulátory má ČD CARGO, které si chystá nový simulátor pořídit.

13:54 / 18. září 2022
Nedávno prezentoval ministr Martin Kupka průzkum o bezpečnosti na železnici! Jaký význam mají simulátory podle Českých drah a ČD Cargo?i

Foto: Simulátor Českých drah. Zdroj fotky: ČD.

Podle nás by využívání simulátorů nemělo být povinné

Na tiskové konferenci ministerstva dopravy ohledně bezpečnosti na železnici se promítlo i využívání vlakových simulátorů v zahraničí. Strojvedoucí se na nich nejenom učí, ale navíc si procvičují svou důležitou profesi. Nejvíce jsou simulátory zavedené v Německu, Rakousku či Polsku. Evropská unie je pouze doporučuje, ale je to nastaveno správně? My jsme se zeptali Českých drah, jak se k tomu staví.

Na Tiskové konferenci Ministerstva dopravy zaznělo, že v ČR jsou dva simulátory, ale jsou dopravcům pouze doporučovány. Neměly by však být povinné? „Podle nás by využívání simulátorů nemělo být povinné. Každý dopravce by měl v rámci procesu řízení bezpečnosti zhodnotit přínos simulátorů do oblasti bezpečnosti drážní dopravy a případně začlenit výcvik na simulátorech do výcviku a školení strojvedoucích. Podle toho pak musí dopravce designovat požadavky na provedení simulátoru a na vlastní školení na simulátoru. Skupina ČD má zájem na zvyšování bezpečnosti na železnici a bez ohledu na absenci této povinnosti v českých právních předpisech byly za tímto účelem ze strany ČD pořízeny dva simulátory a ČD Cargo je aktuálně po podpisu smlouvy na dodávku jednoho simulátoru,“ uvedl k prvnímu dotazu za ČD a ČD Cargo tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský.

ČD Cargo je před podpisem na dodání nového simulátoru pro strojvedoucí. V jaké fázi jsou jednání pro pořízení? ČD Cargo očekává zahájení provozu simulátoru od začátku roku 2024 a kromě jízdy pod technologií ETCS si strojvedoucí budou primárně zkoušet jízdu v běžných a rizikových provozních situacích s důrazem na postupy při mimořádnostech na trati. Simulátor představuje jeden z prvků bezpečnosti, prostřednictvím kterého chceme zvýšit kvalitu školení strojvedoucích,“ pokračoval Petr Šťáhlavský z ČD.

Při školení na simulátoru je možné snáze odhalit případné chybné návyky

Tiskový mluvčí pokračoval o tom, jaké benefity to strojvedoucím přinese. A zda simulátory zvládnout eliminovat, či odnaučit strojvedoucí chyby při řízení: „Výhodou simulátoru je nácvik situací a reakcí, které v běžném provozu nelze pro školení strojvedoucích jednoduše vytvořit. Strojvedoucí se tak může lépe připravit na mimořádnosti a nečekané události, které v provozu nelze zcela vyloučit. Při školení na simulátoru je možné také snáze odhalit případné chybné návyky strojvedoucích a v rámci dalšího výcviku je eliminovat, což v obecné rovině přispívá k vyšší bezpečnosti drážního provozu.“ 

V zahraničí jsou tyto drážní simulátory velmi rozšířené. Proč České dráhy mají pouze dva? Nemělo by jich být obecně více? ČD pořídily simulátory pro účely výcviku a školení svých strojvedoucích z vlastních investičních prostředků. Důvodem bylo zvýšení kvality našich strojvedoucích s cílem zvýšení bezpečnosti drážní dopravy. Dva simulátory jsou pro potřeby ČD dostačující, volná kapacita pro jiné aktivity je však omezená. Další simulátor zřizuje ČD Cargo,“ doplnil informace Petr Šťáhlavský.

Autor: Karel Geba

Nedávno prezentoval ministr Martin Kupka průzkum o bezpečnosti na železnici! Jaký význam mají simulátory podle Českých drah a ČD Cargo? Foto: Simulátor Českých drah. Zdroj fotky: ČD..
zpět na články

inzerce

nahoru