Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nedostatek čipů pro auta v tomto čtvrtletí poleví, očekává čínská vláda

Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií očekává, že nedostatek čipů, který brzdí výrobu automobilového průmyslu, v tomto čtvrtletí poleví. Uvedl to mluvčí ministerstva. Čipy se stávají čím dál důležitější součástí automobilů a jejich globální nedostatek nyní omezuje výrobu automobilového průmyslu po celém světě včetně České republiky.

17:34 / 19. října 2021
Nedostatek čipů pro auta v tomto čtvrtletí poleví, očekává čínská vláda

Poradenská společnost AlixPartners minulý měsíc předpověděla, že nedostatek čipů letos připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (zhruba 4,6 bilionu Kč). AlixPartners podle zářijové zprávy předpokládá, že letošní výpadek v produkci automobilek způsobený čipovou krizí dosáhne 7,7 milionu vozidel. V květnu přitom výpadek ve výrobě odhadovala pouze na 3,9 milionu vozů.

České Sdružení automobilového průmyslu v neděli oznámilo, že tuzemské automobilky letos kvůli nedostatku čipů nevyrobí přes 250.000 aut, což pro ně a pro dodavatele bude znamenat ztrátu 200 miliard korun.

Za tři čtvrtletí se v Česku podle sdružení vyrobilo 831.653 osobních aut. To je pouze o 2,9 procenta více, než v loňském koronavirovém roce, kdy výroba přes měsíc zcela stála, a zároveň o 22 procent méně, než v roce 2019.

zpět na články

inzerce

nahoru