Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nehody cyklistů neubývají, ba naopak! Nebezpečné jsou hlavně křižovatky

Nehody cyklistů, které končí tragicky, jsou dle analýzy dat za posledních deset let nejčastější v křižovatkách a při nárazu vozidla zezadu do kola.

19:01 / 15. ledna 2023
Nehody cyklistů neubývají, ba naopak! Nebezpečné jsou hlavně křižovatkyi

Foto: Ilustrační fotka (zdroj: Police ČR).

Oddělení Ministerstva dopravy BESIP (bezpečnost silničního provozu) a Centrum dopravního výzkumu ve své analýze poukazují na to, že střety cyklistů s auty končí tragicky nejčastěji na křižovatkách! V rámci analýzy autoři vyhodnocovali data za posledních deset let, kdy se na silnicích stalo 22 tisíc nehod, při nichž se srazilo jízdní kolo s vozidlem. Ročně na našich silnicích zemře zhruba 40 cyklistů.

Fatální dopad mají i takzvané samonehody

Kromě křižovatek, kde končí tragicky až třetina případů, jsou nebezpečné také nárazy auta do cyklisty zezadu. Fatální jsou následky v necelé pětině takových případů. A špatně končí i střety při náhlém přejetí do protisměru. „V situaci, kdy dojde ke střetu motorového vozidla a cyklisty, je téměř ze 60 procent případů viníkem řidič vozidla. Zhruba v těch zbývajících 40 procentech je to pak samotný cyklista,“ popisuje šéf BESIP Tomáš Neřold.

Je důležité zmínit také fenomén tzv. samonehod, kdy je cyklista jediným účastníkem. Jedná se typicky o náraz do pevné překážky nebo o havárii jízdního kola. Takové nehody tvoří 40 procent ze všech kolizí kolařů.

Autor: Miroslav Kuběnka

zpět na články

inzerce

nahoru