Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nejdelší tunel v České republice? Na D35 u Dětřichova

ŘSD pokračuje s přípravou úseku dálnice D35 od Svitav na Moravskou Třebovou s nejdelším českým tunelem u Dětřichova. A tento tunel má již dlouho před svojí výstavbou prvenství - v České republice bude tím nejdelším!

20:07 / 16. května 2022
Nejdelší tunel v České republice? Na D35 u Dětřichova

Úsek dálnice D35 Opatovec – Staré Město je posledním v Pardubickém kraji. Naváže na něj poslední část D35 do Mohelnice. Odhadovaná cena roste, zatímco ještě v roce 2019 šlo o osm miliard korun, nyní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hovoří o 15,85 miliardách korun.

Úsek dlouhý 16,6 kilometru obsahuje celkem 17 mostů včetně přemostění tratě Třebovice v Čechách – Chornice. Součástí stavby je i budoucí nejdelší český dálniční tunel Dětřichov. Bude dlouhý 3,89 kilometru a délkou tak překoná nejdelší dálniční tunel Panenská (2,168 km) i Bubenečský tunel, který je součástí tunelového komplexu Blanka v Praze a měří 3,091 kilometru.

Tunel Dětřichov má vyřešit trasování složitým terénem. Oba tubusy budou dvouproudé a počítá se v nich s maximální povolenou rychlostí 100 kilometrů v hodině. Tendr se má uskutečnit příští rok a samotná stavba by měla začít v prvním čtvrtletí roku 2024.

Díky videu Ředitelství silnic a dálnic se můžete podívat na jeho vizualizaci

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru