Otevřít menu
Doprava dnes
-

Největší a nejrychlejší bombardér světa připomíná starou dobu ze studené války

Extrémně rychlé monstrum už není jen dozvukem minulosti, ale i ryzí současnosti a pro Rusy zjevně i budoucnosti jejich leteckých sil. První nově vyrobený kus robustního bombardéru se minulý týden poprvé úspěšně vznesl do vzduchu.

7:39 / 18. ledna 2022
Největší a nejrychlejší bombardér světa připomíná starou dobu ze studené válkyi

Foto: United Aircraft Corporation

Ruské letecké společnosti Tupolev, která je součástí United Aircraft Corporation, se poprvé podařilo dostat do vzduchu první nově vyrobený model Tu-160M. Tento typ je největším a nejtěžším bojovým letounem na světě. Zároveň jde o vůbec nejrychlejší bombardér, který je ve službě, a také o největší a nejtěžší letadlo s měnitelnou geometrií křídel!

Tupolev Tu-160 původně vstoupil do služby v roce 1987 a byl vůbec posledním sovětským strategickým bombardérem. Do jeho dvou pumovnic se vešlo 40 tun nákladu, mohl nést konvenční i jaderné zbraně. Byl odpovědí na americký Lancer B-1 a stejně jako on dostal variabilní geometrii křídel. Je však větší a ve srovnání s verzí B-1B i výrazně rychlejší ve velkých výškách. Dosahuje rychlosti až Mach 2,05. Původní verze B-1 sice létala Mach 2,2, po úpravě však její maximum kleslo na Mach 1,25.

Putin podepsal objednávku 50 kusů „vytuněných“ bombardérů


Rusové odstartovali na počátku milénia modernizaci stroje, jež se nejprve zaměřila na schopnost nést nové zbraňové systémy. Od roku 2009 přišla na řadu komunikační a navigační technika, o osm let později se letoun dočkal nových motorů. V té chvíli již nesl označení Tu-160M, ačkoliv šlo stále o původní stroje z konce osmdesátek. Výroba byla totiž v roce 2015 z ekonomických důvodů zastavena. O dva roky později pak byl odhalen zcela nově postavený exemplář.

Rusové nicméně již měli v plánu obnovení produkce, která by vycházela nejen z veškerých provedených modernizací, ale zároveň by dostala upravený drak. První prototyp se do vzduchu vznesl v lednu 2018, a to mimo jiné i před zraky Vladimira Putina. Ten byl novinkou evidentně nadšen, neboť ihned podepsal objednávku na 50 kusů. S jejich dodávkami se mělo začít v roce 2019, Tupolev se nicméně i kvůli financím dostal do skluzu.

Právě kvůli všem výše zmíněným informacím byl minulý týden pro Rusy tolik významný, kdy již první sériový exemplář Tu-160M zvládl let. Ve vzduchu zůstal třicet minut, než se vrátil do továrny v Kazani. I samotný podnik byl přitom modernizován a letectvu má dodat první dva kousky ještě letos. Ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov pak dodal, že vylepšený model má zvládnout i zcela nové typy bomb. S ohledem na stávající situaci tak jen můžeme doufat, že s nimi Rusové nezamíří na Ukrajinu.

 

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: autoforum.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru