Otevřít menu
Doprava dnes
-

Největší stávka železničářů a zaměstnanců metra od roku 1989 zasáhla Velkou Británii!

V Británii začala dopravní stávka 40 tisíc železničářů státní společnosti Network Rail a 13 dalších provozovatelů železnic. Stávka bude pokračovat ve čtvrtek a v sobotu. Společně se železničáři plánují stávkovat i zaměstnanci společnosti Transport for London, která zajišťuje londýské metro. Podle BBC je to největší železniční stávka od roku 1989.

18:35 / 21. června 2022
 Největší stávka železničářů a zaměstnanců metra od roku 1989 zasáhla Velkou Británii!i

Foto: Stávkující železničáři v Británii. Zdroj: RMT.

Zaměstnavatelé nabídli dvě procenta s možným navýšením o další procento

Stávka byla vyhlášena poté, co v pondělí selhalo jednání mezi zástupci železničních společností a svazem britských železničních, námořních a dopravních odborů (RMT). Odboráři požadují alespoň sedmiprocentní zvýšení mezd, které by vyvážilo zvýšené životní náklady. Zaměstnavatelé ale nabídli jen dvě procenta s možným navýšením o další procento, pokud budou odbory souhlasit s navrhovanými škrty a změnami v pracovních postupech.

Generální tajemník RMT Mick Lynch řekl BBC, že škrty ve výši čtyř miliard liber (asi 115 miliard korun) v rozpočtech železničních provozovatelů i londýnského dopravního podniku povedou k propouštění, zmrazování mezd i k nižším důchodům.

Ministr dopravy Grant Shapps poslancům řekl, že vláda už nemůže železničním odborům tolerovat způsob, kterým využívají své právo na stávku "bez ohledu na to, jak naruší práva ostatních". Shapps dále uvedl, že řešením by byl zákon, který nařídí železničním společnostem zachovat základní stav zaměstnanců i během stávky.

Žádný zástupce vlády se neúčastnil jednání mezi zaměstnavateli a odbory. Stínová ministryně dopravy Louise Haighová označila vyjednávání za "švindl", který vládní ministři předem předurčili k selhání, píše BBC.

Žádný zástupce vlády se neúčastnil jednání mezi zaměstnavateli a odbory

Společnost Network Rail vyzvala cestující, aby jezdili vlakem jen v nejnutnějších případech, a vydala speciální jízdní řád platný do neděle, podle něhož bude v provozu asi 20 procent spojů. Železniční doprava bude omezená do konce týdne i mimo stávkové dny a očekávají se dopravní zácpy na silnicích.

Asi na polovině železniční sítě bude přes den v provozu jen zhruba pětina vlaků. Lidem se proto doporučuje necestovat, pokud to není nutné. Abnormální nárůst poptávky hlásí provozovatelé alternativních taxislužeb Uber a Bolt, jejichž aplikace v Londýně ráno nezvládly nápor, uvedl server bulvárního listu The Sun.

Železniční infrastrukturu v Británii vlastní a provozuje společnost Network Rail. Její šéf Andrew Haines BBC řekl, že firma se snažila udělat maximum, aby stávce zabránila, ale že poslední rok a půl jednání mezi firmou a odboráři ze svazu RMT nepřinesl přijatelné řešení ohledně změn, výše mezd ani propouštění.

Asi na polovině železniční sítě bude přes den v provozu jen zhruba pětina vlaků.

Odboráři dnešní protest v Británii považují za největší stávku na železnici v moderní historii. Počítají s účastní více než 50.000 členů svazu RMT a ze třinácti železničních společností. Dalších 10.000 zaměstnanců stávkuje v londýnském metru.

Dnešek je prvním ze tří dnů, kdy se bude v Anglii, Skotsku a ve Walesu na železnici stávkovat - další protesty odboráři naplánovali na čtvrtek a na sobotu. V mnoha oblastech nebude železniční spojení fungovat vůbec, například severně od Glasgowa či Edinburghu, do Swansea ve Walesu, do Penzance v Cornwallu či do velšského přístavního města Holyhead.

V částech Spojeného království budou služby fungovat kratší část dne a někde budou poslední dálkové spoje vyjíždět už v odpoledních hodinách. Do stávky se odděleně zapojili i zaměstnanci londýnského metra. Ti jsou nespokojeni zejména s důchody a snižováním počtu zaměstnanců.

Britské železniční odbory stávkovaly v Británii v roce 1982, kdy díky ní více lidé začali přecházet z autobusové dopravy na železnici, protože autobusová doprava zdražila.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru