Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem!

V nové rubrice našeho webu a časopisu, který vychází každý měsíc a najít ho můžete ve speciální sekci našeho webu zde, se zaměříme na největší zajímavosti ze světa dopravy, o nichž jste třeba neměli ani ponětí!

21:31 / 9. srpna 2022
Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem!i

Foto: Nejvyšší železnice propojuje od roku 2006 Čínu s Tibetem (zdroj: wikipedie).

„Letecký žralok“ spoří palivo 

Podobně jako u žraloků, i na povrchu materiálu AeroShark nejsou zmíněné struktury příliš výrazné. Na výšku měří pouhých 50 mikrometrů. Úspora paliva, kterou AeroShark přináší, je ale znatelná. Švýcarský letecký dopravce Swiss propočítal, že když se Boeing 777 v promyšleném uspořádání pokryje 950 čtverečními metry „žraločí kůže“, společně s dalšími dílčími úpravami to sníží spotřebu paliva o 1,1 procenta. Po dalším vylepšení by to prý mohlo být až o 3 procenta. Přestože se může uvedená úspora jevit jako relativně malá, aerolinky Swiss (které vlastní německá Lufthansa) to berou vážně a již oznámily, že všech svých 12 letounů Boeing 777 pokryjí materiálem AeroShark. Tento krok ve výsledku ušetří 4 800 tun leteckého paliva ročně, a také asi 15 200 emisí ročně. Tvůrci materiálu rovněž zdůrazňují, že se AeroShark snadno používá a je extrémně odolný vůči UV záření, vodě, oleji i vysokým teplotám a tlaku.

Vlakem až do nebes s přetlakovými vagony

Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem a nachází se v Číně. Tato železnice propojuje od roku 2006 Čínu s Tibetem. Vagony na trase do Lhasy jsou přetlakové, a to podobně jako kabiny letadel, pro udržení „běžné atmosféry“ a jsou vybaveny kyslíkovými maskami.

Silnice budoucnosti se senzory a skenery

V estonské Põlvě vzniká zajímavý projekt inteligentního dopravního systému. Malebným pětitisícovým městečkem na jihu země povede nejchytřejší silnice v Estonsku! Koncept chytré silnice je dílem estonských startupů Bercman Technologies, zabývajících se technologickými řešeními chytrých měst a startupu Krakul, orientovaného na řešení v oblastech internetu věcí, autonomních dopravních systémů a bezpilotních platforem. Pilotní projekt, který má odstartovat již v červnu tohoto roku, počítá s vybudováním 2,7 kilometru dlouhého úseku silnice, vybaveného nejrůznějšími senzory rychlosti, skenery poznávacích značek, variabilním dopravním značením a 14 chytrými přechody pro chodce. Cílem projektu je snížení počtu dopravních nehod a úrazů na silnicích. 

Mega loď, která uveze až 90 letadel

Největší lodí postavenou pro vojenské účely je letadlová loď třídy Nimitz amerického námořnictva. Tato loď disponuje délkou 333 metrů, šířkou 77 metrů a energii pro 4 turbínová ústrojí zajišťují dva jaderné reaktory. Na palubě uveze až 90 letadel nebo vrtulníků různých typů. V letech 1968 až 2009 bylo postaveno celkem 10 takových lodí. Jejich životnost je kolem 50 let

Nejslavnější tramvaj vyrobena na našem území

Nejslavnější tramvaj světa T3 vznikla v Československu. Do historie tuzemské městské hromadné dopravy se výrazně zapsala tramvaj T3. Ta byla i v obrovském množství exportována a bývalé Československo se tak může díky ní titulovat jak tramvajová velmoc! Význam tramvaje T3 dokládá i počet téměř čtrnácti tisíc vyrobených kusů. V posledních letech intenzivní výroby, konkrétně to bylo v roce 1988, došlo k jejímu zápisu do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpočetněji vyráběného typu tramvaje na světě.


Autor: Filip Červinka.

Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem! Foto: Letadlo AeroShark (zdroj: wikipedie).. Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem! Foto: V estonské Põlvě vzniká zajímavý projekt inteligentního dopravního systému (zdroj: wikipedie).. Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem! Foto: Loď třídy Nimitz amerického námořnictva (zdroj: wikipedie).. Nejvyšší železnice světa stoupá až do výšky 5 072 metrů nad mořem! Foto: Nejslavnější tramvaj světa T3 vznikla v Československu (zdroj: wikipedie)..
zpět na články

inzerce

nahoru