Otevřít menu
Doprava dnes
-

Několik tisíc spojů Českých drah nabízí denně připojení k Wi-Fi síti

České dráhy podnikly v prosinci kroky, které vedly k dokončení instalace Wi-Fi palubní sítě ve všech motorových jednotkách Regionova. Několik tisíc spojů denně tak nabízí svým cestujícím snadné připojení k internetu.

18:34 / 12. ledna 2023
Několik tisíc spojů Českých drah nabízí denně připojení k Wi-Fi sítii

Foto: Wi-Fi síť je ve vlacích Českých drah stále dostupnější. Zdroj: pixabay.com

Na konci minulého roku dokončily České dráhy instalaci Wi-Fi palubní sítě ve vozidlech Regionova, v nichž je tato služba vyžadována objednavateli drážní dopravy. Cestující tak mohou využít přístupu k Wi-Fi v několika tisících spojích denně, což se týká spojů národního dopravce od mezistátních vlaků až po vedlejší regionální dráhy.

„Více než 2 600 regionálních osobních vlaků dnes inzeruje přímo v jízdním řádu službu palubní sítě Wi‑Fi. K tomu lze připočítat další stovky regionálních spojů, na kterých nyní nasazujeme vlaky vybavené palubní sítí Wi-Fi, aniž by byly v jízdním řádu speciálně označeny. Snadný přístup k internetu je jednou z nejčastěji požadovaných služeb mezi objednavateli dopravy i mezi samotnými cestujícími. Koncem loňského roku jsme dokončili další z projektů, který tyto služby plošně rozšiřuje na území celé České republiky. Nyní disponuje Wi-Fi  s 500 vozidly vyhrazenými pro regionální dopravu,“ uvedl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Wi-Fi sítí bylo dovybaveno 131 motorových jednotek Regionova. Ty jsou k dispozici cestujícím v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Středočeském a Jihočeském kraji, v Praze a v Kraji Vysočina. Montáž Wi-Fi sítě proběhla v uplynulém období i v 82 jednotkách CityElefant v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji nebo v několika desítkách řídících a patrových vozech. Několik desítek nových vlaků (RegioPantery či ReogioSharky) jsou přístupem k internetu vybaveny už z výroby.

Společnost České dráhy má jen v regionální dopravě vybaveno palubní sítí Wi-Fi více než 500 elektrických a motorových jednotek nebo motorových a osobních vozů. Celkem se jedná o více než 900 jednotlivých vozů.

V letošním roce by k plošnému rozšíření Wi-Fi sítě mělo dojít na elektrifikovaných tratích na Vysočině a v Olomouckém kraji díky nasazení nových elektrických jednotek RegioPanter. Na konci tohoto roku by se pak mohly přístupem k internetu dovybavit i některé neelektrifikované tratě.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru