Otevřít menu
Doprava dnes
-

Některé pražské autobusové linky budou elektrifikované

Dopravní podnik Praha (DPP) připraví projekt elektrifikace, jehož cílem je snížení emisí oxidu uhličitého a hluku. Náklady na elektrifikaci autobusových linek 112, 136 a 150 jsou odhadovány přibližně na 1,1 miliardy korun. Plyne to z dokumentu, který pražští radní dnes schválili.

21:54 / 13. června 2022
Některé pražské autobusové linky budou elektrifikovanéi

Foto: www.tram-bus.cz

"Dieselové autobusy nahradíme tiššími bateriovými trolejbusy. Zlepšíme tím životní prostředí a zvýšíme komfort cestujících, protože trolejbusy nabízejí plynulejší jízdu. Podél tras ale nevznikne les nových stožárů, stávající stožáry veřejného osvětlení vyměníme za nové, které budou umět svítit a poslouží i pro trakční vedení," ČTK to sdělil Adam Scheinherr (Praha Sobě), náměstek primátora.

Elektrifikace linek 136 a 150 se týká nejvytíženějších oblastí obsluhovaných pouze autobusy. Jedná se o lokality Sídliště Čakovice, Vysočany, Flora, Michle, Kačerov, Lhotka a Modřany. Podnik plánuje takzvané dynamické dobíjení, kdy autobus pojede na baterii a pouze v některých částech se připojí k troleji, z níž bude poháněn. Toto se bude dít třeba ve větším stoupání a v dalších úsecích náročných na spotřebu elektrické energie.

Troleje dobíjející linky 136 a 150 by mohly vést například v úsecích od obchodního centra v Čakovicích do Letňan. Zde vznikly již při elektrifikaci linky číslo 140. Další úsek s trolejemi by pak mohl vzniknout mezi Letňany, Prosekem a Jandovou; dále mezi Vysočanskou a Ohradou; další potom na trase mezi Florou, Slavií, Chodovskou, Kačerovem až do zastávky Na Beránku. Nabíjecí stanice by mohla stát v obratišti Sídliště Čakovice.

V případě linky 112 do Troje vznikne nabíjecí stanice u zastávky autobusů a metra C Nádraží Holešovice. Trolejové vedení povede v úseku mezi Kovárnou a Trojskou; končit bude na křižovatce ulic Trojská a Pod Lisem. "S ohledem na vysokou kulturní, přírodní i společenskou hodnotu území Trojské kotliny bude záměr průběžně konzultován i se zástupci památkové péče a městskou částí Praha-Troja," uvádí se dokumentu.

Projekt elektrifikace linek 136 a 150 vyjde asi na 27 milionů Kč; linky 112 do Troji potom asi na pět milionů Kč. Finanční prostředky na realizaci projektů budou vyčleněny v rozpočtu na příští rok. Pro 136 a 150 to budou čtyři miliony korun, pro linku 112 jeden milion korun. Další peníze vloží město do projektů v roce 2024. Podnik bude současně usilovat o peníze z fondů Evropské unie.

Dopravní podnik připravuje aktuálně elektrifikaci linky číslo 140 mezi Palmovkou a Miškovicemi. Ta po převedení na elektřinu ponese číslo 58.

DPP také pracuje na elektrifikaci dalších autobusových linek na levém břehu Vltavy. Jde o autobusy s čísly 119, 131, 137, 176 a 191 a také 201.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru