Otevřít menu
Doprava dnes
-

Německý dopravce se dočká nejdelší tramvaje na světě od společnosti Škoda Group!

Škoda Group na nedávno proběhnuvším veletrhu InnoTrans představila mimo jiné i tramvaj, která nese název Škoda ForCity Smart 36T! Bude se jednat o nejdelší tramvaj světa a společnosti ji vyrábí pro německou společnost Rhein Neckar Verkehr (RNV). Ta zajišťuje městskou hromadnou dopravu v Mannheimu, Heidelbergu, Ludwigshafenu a linky mezi nimi.

10:07 / 21. listopadu 2022
Německý dopravce se dočká nejdelší tramvaje na světě od společnosti Škoda Group!i

Foto: Škoda ForCity Smart 36T (Zdroj: Škoda Group).

Nové vozidlo o délce třiceti metrů je výjimečné právě tím, že ve městech bude jezdit jako tramvaj a mezi výše zmíněnými městy jako vlakotramvaj. Škoda Group pro RNV vyrobí celkem 80 vozidel v hodnotě 7 miliard korun. Z toho nejkratší 36T bude činit 31 kusů, později se přidá 37 čtyřicetimetrových vozů a 12 šedesátimetrových – a právě tento model Škoda ForCity Smart 38T bude nejdelší tramvají na světě.

Tím, že tramvaj disponuje tak velkou délkou, ji nedokáže obsloužit depo běžných rozměrů, ale i s tím si Plzeňští poradili. Vozy je možné rozpojit a pro pojíždění v nízkých rychlostech poslouží minimalistický ovládací panel ukrytý ve spojích. Model ForCity Smart 36T je obousměrnou nízkopodlažní tramvají s otočnými podvozky, délkou 30,5 m, rozchodem 1 000 mm a maximální provozní rychlostí 80 km/h. 

Nejdelší tramvaj světa uveze až 178 lidí a má 72 míst k sezení! Tramvaj má nízkopodlažní vstup a bezbariérový prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu i rodiče s dětskými kočárky. Široké dvoukřídlé dveře zajišťují rychlou výměnu cestujících na zastávkách, a tedy i vyšší efektivitu dopravy. Nechybí nejnovější informační systémy a kamerový systém. Tramvaj je plně klimatizovaná a cestujícím zajistí pohodlí až do 50 stupňů Celsia.

 

Autor: Filip Červinka (zdroj: TZ Škoda Group).

Německý dopravce se dočká nejdelší tramvaje na světě od společnosti Škoda Group! Foto: Škoda ForCity Smart 36T (Zdroj: Škoda Group).. Německý dopravce se dočká nejdelší tramvaje na světě od společnosti Škoda Group! Foto: Škoda ForCity Smart 36T (Zdroj: Škoda Group)..
zpět na články

inzerce

nahoru