Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vlna elektromobility vzrůstá! Norsko chce ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025

Čisté elektromobily loni v Norsku tvořily 64,5 procenta prodaných aut, i díky daňovým úlevám se jejich prodej zvýšil o 48 procent. Plug-in hybridy měly podíl 21,9 procenta. 

18:47 / 5. ledna 2022
Vlna elektromobility vzrůstá! Norsko chce ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025i

Foto: Tesla

Žebříčkům elektro automobilů vládne v Norsku americká společnost Tesla, uvedla agentura Reuters. Norsko chce jako první země světa ukončit prodej aut se spalovacím motorem, přestat je nabízet zákazníkům hodlá od roku 2025.

Elektromobily jsou v Norsku osvobozeny od daně, kterou musí platit zájemci o klasická auta na benzin či naftu. Norsko je významným producentem ropy. Tesla v loňském roce ovládla v Norsku 11,5 procenta automobilového trhu. Za Teslou skončil s tržním podílem 9,4 procenta německý Volkswagen. Zajímavý je i podíl elektromobilů na prodejích jednotlivých značek. Například u Audi dosahuje 93 procent, u Hyundai 89.

Tesla Model 3 se stala nejoblíbenějším v roce 2021


Americká automobilka Tesla zvýšila výrobu v Číně a podařilo se jí tak částečně se vyrovnat s globálním nedostatkem čipů. Tesla Model 3 se loni stala nejoblíbenějším modelem roku před hybridem RAV4 od japonské Toyoty, jediným vozem v nejlepší desítce i se spalovacím motorem, a elektromobilem ID.4 od Volkswagenu na třetím místě. Čtvrtá byla další Tesla, SUV Model Y. Podíl prodaných elektromobilů dosáhl v Norsku podle Norské asociace elektrických vozů (ELBIL) rekordních čísel v září, kdy se vyhoupl na 77,5 procenta.

Norsko se předloni stalo první zemí na světě, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzinový, naftový či hybridní pohon. Podíl prodaných elektromobilů tehdy činil 54,3 procenta. Deset let předtím to ještě bylo jedno procento. Podle Christiny Buové, šéfky Norské asociace elektrických vozů, by v letošním roce podíl prodaných elektromobilů mohl v Norsku překonat 80 procent. 

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Vlna elektromobility vzrůstá! Norsko chce ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025 Foto: Tesla.
zpět na články

inzerce

nahoru