Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nostalgické jízdy historickými vlaky odstartují už tento týden

Železniční nadšenci si i letos přijdou na své. České dráhy chystají v letošním roce spoustu nostalgických jízd historickými vozidly. Vlaky bez Wi-Fi a USB připojení tak nabídnou cestujícím skutečný odpočinek. Akce se uskuteční napříč celou republikou.

16:03 / 5. dubna 2023
Nostalgické jízdy historickými vlaky odstartují už tento týdeni

Foto: Parní vlak s lokomotivou Čtyřkolák na trati tzv. Posázavského Pacifiku. Zdroj: ČD

Společnost České dráhy připravuje se svými partnery pro letošní rok nostalgické jízdy historickými vozidly včetně parních lokomotiv a dvounápravových vozů s dřevěnými lavicemi.

„Navzdory velkému zvýšení cen uhlí a dalších vstupů, které ovlivňují náklady na pořádání nostalgických jízd, se nám podařilo připravit i pro letošní sezónu bohatý program jízd v různých koutech České republiky a také přímo v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka,“ uvedl Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel.

První akce proběhnou v Praze a jejím okolí už tento týden, a to o velikonočním víkendu. Další nostalgické jízdy se uskuteční v létě a na podzim. Zájemci o železniční historii budou moci využít i jiné tradiční akce, např. jízdy červených motorových vozů Hurvínek řady M 131.1 na jihomoravské romantické výletní dráze z Břeclavi do Lednice. Nostalgické jízdy proběhnou také na jihočeských lokálkách nebo na Valašsku.

 „V železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka začne sezóna o víkendu 29. a 30. dubna a po celý rok tam bude připraven bohatý program. Například 13. a 14. května se uskuteční Parní víkend a na začátek října je plánované setkání Bardotek, motorových lokomotiv ze 60. let 20. století. Během roku se uskuteční také Modelářský víkend nebo závody strongmanů, kteří budou předvádět své silácké umění i v souvislosti s drážní technikou. Návštěvníci muzea mají k dispozici i půjčovnu jízdních kol, díky které lze po prohlídce historických vozidel podniknout výlet kouzelnými křivoklátskými lesy,“  informoval Plochý.

Aktuální informace o jednotlivých jízdách historickými vozidly průběžně přináší např. webové stránky www.cdnostalgie.cz.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: TZ ČD)

Nostalgické jízdy historickými vlaky odstartují už tento týden Foto: Historická lokomotiva Bobinka a elektrický vůz Elinka budou i letos jezdit na trati z Tábora do Bechyně. Zdroj: ČD. Nostalgické jízdy historickými vlaky odstartují už tento týden Foto: Motorový vůz M131.1 Hurvínek v Lednici. Zdroj: ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru