Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem

„Největší designová bomba roku 2021?“ přesně tak označil nový model automobilu DS MOTORVIZE.cz. Ještě uvidíme, jestli náhodou nepůjde o stejně atraktivní novinku i roku letošního. 

8:49 / 31. ledna 2022
Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylemi

Foto: motorvize.cz

Na český trh je totiž stěžejní model francouzské luxusní a pořád relativně mladé automobilky DS uváděn právě nyní, na začátku roku 2022. Je tomu sotva pár dní, co dorazily první exempláře francouzského zástupce prémiové nižší střední třídy do ČR. Přivítat ale můžeme všechny 3 verze – standardní DS 4, sportovněji střiženou DS 4 Performance Line a „oplastovanou“ DS 4 Cross ve stylu SUV. 

DS Automobiles pak přiváží na dnešní dobu nevídaně širokou a vskutku atraktivní nabídku. Řeč samozřejmě není jen o výbavových liniích či optických paketech, nýbrž i o motorizacích. Ačkoliv automobilka výrazně elektrifikuje a od roku 2024 už nebude na trh uvádět žádné novinky s čistě spalovacími motory, v DS 4 jsou a pár let také ještě budou v nabídce dvě standardní benzínové motorizace, jedna dieselová a také vrcholný plug-in hybrid. 

Vůz DS 4 je vybaven systémem DS Drive Assist, poloautonomním řízením 2. úrovně (nejvyšší úroveň, která je dnes na silnicích povolena), které je v nabídce již u posledních vozů DS: tempomat přizpůsobuje rychlost vozu podle okolního provozu a je schopen v dopravní zácpě zastavit a opět nastartovat. Systém také zajišťuje přesné umístění vozu v jízdním pruhu dle volby řidiče.

Zásadní modernizace tohoto systému dostupná právě od začátku roku 2022, a to v podobě systému DS Drive Assist 2.0, přidává tři nové funkce: asistent změny jízdního pruhu, úpravu rychlosti v zatáčkách a očekávanou rychlost podle dopravního značení. Jednou ze silných stránek je řízené odpružení DS Active Scan Suspension, exkluzivní prvek v segmentu využívající kameru umístěnou v horní části čelního skla, jež sleduje a předvídá nepravidelnosti povrchu vozovky a přenáší údaje do počítače. 

Díky čtyřem čidlům světlé výšky a třem akcelerometrům ovládá systém každé kolo samostatně. Na základě informací, které obdrží, je odpružení podle potřeby pevnější nebo pružnější. Další technologií, kterou se DS Automobiles odlišuje od konkurence, je DS Night Vision, systém zajišťující lepší noční viditelnost silnice a její nebezpečí. Infračervená kamera v mřížce chladiče detekuje v noci a za slabého světla chodce a zvířata až do vzdálenosti 150 metrů. Řidič si silnici zobrazí na digitálním displeji přístroje (a nebezpečí vidí jako výstrahu v systému DS Extended Head Up Display) a může snáze zareagovat.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: motorvize.cz)

Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz. Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz. Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz. Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz. Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz. Nová DS dorazila do ČR! Disponuje neuvěřitelným charismatem a stylem Foto: motorvize.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru