Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nová Škoda Fabia je v prodeji

Škoda Auto oficiálně odstartovala prodej nové generace modelu Fabia. V předprodeji si ji objednalo přes 4700 zákazníků, dnes poprvé si mohou lidé nový vůz mladoboleslavské automobilky prohlédnout u autorizovaných dealerů, informovala Škoda Auto v tiskové zprávě. Vůz je čtvrtou generací malého modelu. V této generaci se bude poprvé vyrábět jen v karosářském provedení hatchback, prodloužené kombi kvůli emisním limitům nebude, firma musí uvolnit místo ve výrobě elektromobilům.

15:07 / 17. září 2021
Nová Škoda Fabia je v prodeji

Přes 70 procent dosavadních zákazníků si zvolilo fabii ve vyšším výbavovém stupni Style, nejžádanější motorizací je přeplňovaný tříválec 1,0 TSI s výkonem 70 kW a manuální převodovkou, nejoblíbenější barvou je nyní šedá Graphite, následuje bílá a oranžová. Automatickou převodovku si ve fabii zvolilo zatím 28 procent zákazníků. Sedmnáct procent lidí potom sáhlo po základním nepřeplňovaném benzinovém motoru 1.0 MPI.

Modelová řada Fabia začíná na českém trhu s doporučenou prodejní cenou 329.900 Kč. Ještě do konce letošního roku se rozroste paleta motorizací o vrcholnou pohonnou jednotku – přeplňovaný čtyřválec 1,5 TSI s výkonem 110 kW. Příštího rok přibude verze Monte Carlo, která se odliší sportovními doplňky vně i uvnitř.

Například konkurenční Hyundai i20 startuje v Česku na ceně 279.990 Kč, Dacia Sandero na 239.000 Kč, Ford Fiesta se dá pořídit od 324.900 korun a Toyota Yaris od 350.000 korun.

Největší český dealer vozů Škoda - společnost Louda Auto, eviduje dosud 160 objednávek nových fabií. Z toho 122 objednávek bylo soukromých, ve 38 případech šlo o firmy. "Zájemcům ale momentálně nedokážeme garantovat přesný termín dodání," uvedl obchodní ředitel Louda Auto Martin Feller.

Automobilka vyrobila více než 4,6 milionu fabií, nejvíce připadá na první generaci, a to téměř 1,8 milionu. Zhruba 1,7 milionu připadá na fabie druhé generace, končící třetí generace se vyrobilo přes milion. Typickým zákazníkem pro model Fabia je člověk ve věku kolem 50 let, který žije v domácnosti s jedním až dvěma dětmi a vlastní více vozů.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

zpět na články

inzerce

nahoru