Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nové elektromobily pomohou Letišti Praha v dalším snižování emisí

O snižování uhlíkové stopy usiluje Letiště Praha dlouhodobě, a to v rámci své strategie udržitelného rozvoje. Přispívají k tomu mimo jiné také elektromobily, jichž v letištním vozovém parku přibylo v tomto týdnu patnáct. Stejný počet plánuje letiště pořídit i v roce příštím.

12:43 / 7. září 2022
Nové elektromobily pomohou Letišti Praha v dalším snižování emisíi

Foto: www.prg.aero

Pět vozů z letošní várky je určeno pro carsharing, tedy ke sdílení automobilů. Zbylých deset využijí různé provozní složky letiště. Na letišti, konkrétně v třídírně zavazadel, slouží už čtyři roky elektromobil Nissan.  

„Nová letištní elektrická vozidla Dacia Spring způsobují třikrát méně emisí CO₂ než například vůz podobného typu s benzínovým motorem a především nulové emise v místě vlastního provozu elektromobilů. Vzhledem k tomu, že Letiště Praha plánuje do roku 2030 pokrýt 100 % spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů, budou i elektromobily využívat elektřinu s čistě nulovými emisemi CO₂. V roce 2023 to bude minimálně 72 % zelené elektřiny,“ vysvětlila Soňa Hykyšová, ředitelka pro Oblast životního prostředí, udržitelnosti a ESG na Letišti Václava Havla Praha.

Od roku 2012 realizovalo Letiště Praha již celou řadu úsporných projektů od výměny osvětlení, přes instalaci nových kotlů, optimalizaci provozu vzduchotechniky a další. Snaží se tak dosáhnout uhlíkové neutrality. Tohoto cíle chce Letiště Praha dosáhnout do roku 2030.

Letiště již třetím rokem využívá rovněž elektřinu z obnovitelných zdrojů, a to nákupem zelené elektřiny; od roku 2022 však nově i z vlastní fotovoltaické elektrárny, kterou zprovozní na Terminálu 3.

Za uplynulý rok se letišti podařilo snížit uhlíkovou stopu o 72,5 % oproti roku 2009. Dekarbonizace letiště je zároveň jedním z hlavních pilířů ESG strategie společnosti.

Co je ESG strategie

E = Environmental (životní prostředí); S = Social (sociální, společenský); G = Governance (řízení)

ESG strategie představuje investiční strategii usilující o dosažení dlouhodobé konkurenceschopné finanční návratnosti a pozitivního společenského dopadu a vlivu na životní prostředí. Investoři, kteří používají tuto strategii, často kombinují tradiční analýzu akcií s kritérii ESG, aby učinili svá investiční rozhodnutí. Myšlenka spočívá v tom, že existují tři odlišné faktory, které mohou ovlivnit blahobyt společnosti, což nemusí být nutně zachyceno ve finančních záznamech. Způsob řízení společnosti může významně přispět k předcházení střetů zájmů mezi zúčastněnými stranami společnosti a jejich řešení, pokud k nim dojde.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru