Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nové podmínky parkování na svitavském náměstí Míru

Město Svitavy od ledna následujícího roku provede změny v podmínkách parkování na náměstí Míru. Dojde ke zvýšení poplatku za 1 hodinu stání, první půl hodina bude zdarma. Čas příjezdu budou na náměstí hlídat kamery.

11:12 / 20. prosince 2022
Nové podmínky parkování na svitavském náměstí Mírui

Foto: Svitavské náměstí Míru. Zdroj: Facebookový profil města Svitavy

Od 1. ledna roku 2023 začnou ve Svitavách platit upravené podmínky parkování na hlavním náměstí Míru. Řidiči budou mít prvních 30 minut stání zdarma, částka za hodinu stání se ale navýší.

„Věříme, že všichni, kteří dnes přijíždějí na náměstí, aby obsloužili základní potřeby, nakoupili pečivo, maso, vybrali peníze z automatu, jsou schopni v první půlhodině tyto základní služby zvládnout. Navíc systém je nastavený tak, že když na náměstí vjedete za den pětkrát, máte pětkrát půlhodinu zdarma,“ uvedl David Šimek, starosta města Svitavy.

Upraveno bude i parkování o víkendech a svátcích. To bude od ledna zcela zdarma. Ve všední dny se bude parkovné platit v čase od 8 do 17 hodin, dosud to bylo ráno o hodinu dříve. První hodina stání vyjde nově řidiče na 20 Kč místo dosavadních 10 Kč. Za každou další hodinu si pak zaplatí 30 Kč. Celodenní stání bude stát 200 Kč, pololetní parkovací známka pro rezidenty bydlící na náměstí 5 000 Kč a roční 8 000 Kč.

„Hlavním cílem je, aby na náměstí nestála auta a neměli jsme z něj celodenní parkoviště, ale aby ti, kteří potřebují zvládnout základní funkce, mohli přijet do centra a pohodlně zaparkovat,“ dodal starosta. Na náměstí Míru se nachází více než 200 parkovacích míst. Další vozy pak mohou parkovat v soukromých vnitroblocích.

Poplatky za parkovné na náměstí Míru se budou platit v příslušných automatech nebo pomocí mobilní aplikace. Parkovací lístek nemusejí od ledna řidiči již dávat za okna aut, jelikož příjezdy a odjezdy vozidel budou registrovat kamery podle poznávacích značek.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru