Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nové RegioFoxy vyrazí do provozu v létě

Do Jihočeského kraje dorazila první moderní bezbariérová jednotka RegioFox. Ta zatím slouží ke školení dílenského personálu v depu, vlakových čet a strojvedoucích. Do pravidelného provozu nastoupí nové jednotky během letních měsíců.

8:42 / 25. dubna 2024
Nové RegioFoxy vyrazí do provozu v létěi

Foto: Nová jednotka RegioFox. Zdroj: Archiv ČD

O víkendu přijela do táborského depa první moderní jednotka RegioFox. Zaměstnanci Českých drah se na ní zatím učí ovládání nových motorových vlaků. Jednotky RegioFox, lidově přezdívané jako „lišky“, totiž v příštích měsících převezmou dopravu na několika regionálních tratích v Jihočeském kraji.

„Táborské depo je  budoucí domov pro sedm moderních motorových jednotek RegioFox, které budeme po otevření nového mostu přes Vltavu u Červené vypravovat na vlaky z Tábora do Písku a Strakonic. Do té doby budou dočasně jezdit na trati z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic. Abychom uvedli nové vlaky do provozu co nejrychleji po jejich převzetí od výrobce, začali jsme školit kolegy z Tábora v předstihu na jedné středočeské jednotce, která je ve zkušebním provozu, už nyní. První RegioFox přijel do Tábora tento víkend a už nyní slouží ke školení vlakových čet a strojvedoucích v Táboře. V rámci komplexního výcviku personálu jsou určené spoje, na kterých bude jezdit. Poprvé tak vyrazil už dnes ráno na svůj první vlak z Tábora do Olbramovic,“ informoval Jiří Ješeta, člen představenstva Českých drah a náměstek pro osobní dopravu.

Pár informací o jednotce RegioFox

Jedná se o bezbariérové, klimatizované vlaky, jež jsou uzpůsobeny zejména pro pohodlné cestování. Z hlediska elektroniky to umožňují např. elektrické zásuvky, palubní Wi-Fi síť či dobíjecí USB konektory. K většímu pohodlí cestujících ovšem přispívají i prostory pro velká zavazadla včetně kočárků a jízdních kol. Nové RegioFoxy jsou označené jako řada 847. Jejich celková délka je cca 44 metrů a váhapřes 80 tun. Dosahují maximální rychlosti 120 km/h a mají výkon 750 kW. Jednotky jsou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS a radiokomunikací GSM-R. Celkem nabízejí 115 míst k sezení.

Motorové jednotky jsou vybaveny motory Rolls-Royce s možností využívat nejnovější generaci šetrných paliv HVO.

RegioFoxy vyrábí polská společnost PESA v Bydhošti. Aktuálně zajišťuje dodavatel jejich schválení u Drážního úřadu, jež je nutné obdržet ještě před předáním vozidel dopravci. V letošním roce by měly být nové jednotky uvedeny do provozu kromě Jihočeského kraje ještě v kraji Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském, v kraji Vysočina a v Praze. Dohromady dopravce objednal 106 motorových jednotek RegioFox.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

Nové RegioFoxy vyrazí do provozu v létě Foto: Na nové jednotce probíhá školení zaměstnanců Českých drah. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru