Otevřít menu
Doprava dnes
-

Noví řidiči obdrží desatero bezpečné jízdy

Ministerstvo dopravy ČR a Besip ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven připravilo informační leták pro nové řidiče. Každoročně totiž v Česku přibude zhruba 100 tisíc nových šoférů. Leták má čerstvým řidičům zprostředkovat hlavní zásady bezpečné jízdy. Řidiči ho dostanou společně s řidičským průkazem.

13:26 / 1. února 2023
Noví řidiči obdrží desatero bezpečné jízdyi

Foto: Mladí řidiči jsou rizikovou i ohroženou skupinou účastníků silničního provozu. Zdroj: MD ČR

Ministerstvo dopravy a Besip ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven připravilo informační leták „Bezpečně na startu“, který je určen všem čerstvým držitelům řidičského oprávnění skupiny B. Leták informuje nové řidiče o zásadách bezpečného a zodpovědného chování na silnici.

„Jednou z mých priorit je prevence dopravních nehod především u mladých, začínajících řidičů. Na startu své řidičské praxe mladí lidé představují nejrizikovější skupinu účastníků dopravního provozu. Vedle řidičského průkazu na zkoušku, řízení od 17 let s mentorem a dalších systémových změn obsažených v novele zákona o silničním provozu, je důležitá kvalitní výuka v autoškole a prevence zaměřená na mladé řidiče a řidičky,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy. 

Jaké informace tedy leták přináší? Desatero se především zaměřuje na správnou přípravu auta před jízdou a připomenutí nejčastějších a nejzávažnějších příčin dopravních nehod. V letáku dále najdeme informace ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti, ohleduplnosti za volantem a používání bezpečnostních pásů. Řidiči se také dočtou o rizicích rychlé a agresivní jízdy či o tom, jak se zachovat v případě, že k dojde k dopravní nehodě. V souvislosti s tím leták nabízí informace i o správném poskytnutí první pomoci.

Leták cílí na začínající řidiče hlavně z toho důvodu, že jsou rizikovou, ale i ohroženou skupinou účastníků silničního provozu. Například u řidičů ve věku 18-24 let je zhruba 2,5krát vyšší riziko než u ostatních věkových skupin, že jejich nehoda skončí úmrtím. Mladí řidiči jsou také často viníky dopravních nehod. 11 % dopravních nehod ročně totiž zaviní řidiči s praxí do dvou let.

Informační leták s bezpečnostním desaterem obdrží noví řidiči na úřadech, kde jsou vydávány řidičské průkazy.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: MD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru