Otevřít menu
Doprava dnes
-

Novinka v Praze, v pruzích pro autobusy budou moci jezdit motocykly a skútry

Lidé na motocyklech a skútrech budou moci v hlavním městě od jara začít využívat vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy MHD. Záměr schválil silniční správní úřad a město čeká na nabytí právní moci. Důvodem zavedení změny je zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu.

15:20 / 2. ledna 2023
Novinka v Praze, v pruzích pro autobusy budou moci jezdit motocykly a skútry

"Povolením motocyklů v buspruzích dojde nejen ke zvýšení bezpečnosti motorkářů, ale také k jejich zvýhodnění. To má pro město přínos, protože motorky zabírají mnohem méně veřejného prostoru při parkování než automobily," uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr. Opatření je nyní vyvěšeno na úřední desce a vedení města čeká, až nabude právní moci. Podle náměstka se tak stane v lednu a následně bude během jara postupně měněno dopravní značení, čímž začne změna platit.

Změna umožní i plynulejší a bezpečnější provoz. Motocyklisté a jezdci na skútrech často využívají pruhy k předjíždění kolon, kdy se pak řadí zpět do jízdních pruhů mezi auta. Tyto manévry, které jsou často nebezpečné, nové opatření omezí, čímž se sníží riziko nehod. Bezpečnost se zvýší i pro cyklisty, protože je motocykly a skútry nebudou ohrožovat zmíněným přejížděním mezi pruhy. Cyklisté budou zároveň počítat s tím, že pruhy jezdí i motorky a skútry.

Plynulosti provozu autobusů ve vyhrazených pruzích se nové opatření nedotkne, protože rychlost motocyklů je srovnatelná s autobusy. "Proto nejsou očekávány negativní dopady," píše úřad v rozhodnutí.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru