Otevřít menu
Doprava dnes
-

Novostavba nahradí nevyhovující výpravní budovu ve stanici Aš

Novou výpravní budovu ve stanici Aš vybuduje Správa železnic. Zhotovitelem bude vítěz právě vyhlášeného výběrového řízení. Stavbu zafinancuje Správa železnic a město Aš. Částka předpokládaných nákladů na realizaci dosahuje 65 milionů korun. Pracovat by se mělo v období od letošního srpna do prosince příštího roku.

8:11 / 16. července 2022
Novostavba nahradí nevyhovující výpravní budovu ve stanici Aš i

Foto: www.spravazeleznic.cz

Stávající výpravní budova z roku 1971 je z hlediska současného drážního provozu příliš prostorná a ve špatném technickém stavu. Proto bude postaven zcela nový jednopodlažní objekt s výrazně menším objemem a v energeticky úsporném standardu.

Oproti současné budově bude nový objekt posunut východním směrem blíže k nástupišti č. 2. Přízemní novostavba bude zhotovena ze dvou výškově i materiálově odlišných kvádrů. Prosklenou stěnu odbavovací haly ve vstupním průčelí olemuje portál z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi z režného cihelného zdiva.

Současně se zrenovuje zastřešení přilehlého nástupiště, jež využívají vlaky ve směru do německého Hofu. Rekonstrukcí projde i přejezd na trati vedoucí do Hranic v Čechách.

Ve spolupráci s městem Aš dojde také k úpravě přednádražního prostoru. Vznikne zde malý autobusový terminál přímo navazující na vlakové nástupiště; v blízkosti nové výpravní budovy potom 22 parkovacích míst pro veřejnost.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: www.spravazeleznic.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru