Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nový obchvat Plzně bude otevřen už v únoru příštího roku

Největší silniční stavba Plzeňského kraje za 2,2 miliardy Kč by se měla řidičům otevřít v půlce února roku 2023. Západní obchvat Plzně se spustí do předčasného užívání v termínu, kolaudace proběhne o rok později.

16:22 / 1. prosince 2022
Nový obchvat Plzně bude otevřen už v únoru příštího rokui

Foto: Město Plzeň. Zdroj: pixabay.com

Západní obchvat Plzně o délce 3,6 km bude otevřen 17. února 2023. Nedostatek a zdražování materiálů ani odchod ukrajinských zaměstnanců nakonec projekt neohrozily.

Kolaudace stavby proběhne zhruba rok po otevření obchvatu. „Kolaudace je vázána na hlukovou studii, která se provede, až se zajede provoz. Studie u bytovek na Studentské je povinností danou stavebním povolením. Minimálně rok bude stavba v předčasném užívání,“ uvedl Martin Vít, náměstek krajské správy a údržby silnic.

Stavba obchvatu se kraji výrazně neprodražila. „Jednak máme dobrou smlouvu a jednak se k tomu zhotovitelé postavili velmi dobře. Navýšení bude v jednotkách procent, asi tři procenta,“ uvedl náměstek.

Aktuálně probíhají na stavbě dokončovací práce, které zahrnují propojení na sídliště Vinice, odvodnění, protihlukové stěny na mostě a biokoridory. „Hlavní trasa je zaasfaltována,“ doplnil Vít.

Nejdražší a nejsložitější částí silnice je 1,3km dlouhá mostní estakáda mezi městskými částmi Křimice a Radčice. Její stavba vyjde zhruba na půl miliardy korun. Z evropského programu IROP jde na projekt 1,7 miliardy Kč. Město Plzeň zaplatí 430 milionů Kč.

Západní obchvat Plzně je důležitý z hlediska přesunu lidí z největšího plzeňského sídliště Severní Předměstí na Borská pole, zároveň je klíčový i pro tranzitní dopravu. Odhaduje se, že v budoucnu okruhem projede denně až 20 tisíc aut. Obchvat tedy ulehčí hlavně Karlovarské a Klatovské třídě v centru města. Díky nové silnici se řidiči jedoucí od Klatov, Domažlic a z jihu Čech dostanou rychleji i směrem na Most a Karlovy Vary.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru