Otevřít menu
Doprava dnes
-

O víkendu bude zahájen provoz cyklopůjčoven ČD Bike

O víkendu bude spuštěn provoz sezonních půjčoven ČD Bike. Na 68 železničních stanicích v ČR bude možné si zapůjčit kolo a vyrazit odtud na cyklovýlet. Vybrané stanice nabízí i půjčení elektrokol a cyklistického příslušenství. Sezonní půjčovny budou otevřené do konce října.

19:22 / 30. března 2023
O víkendu bude zahájen provoz cyklopůjčoven ČD Bikei

Foto: Sezona půjčoven ČD Bike bude spuštěna 1. dubna. Zdroj: ČD

Tuto sobotu 1. dubna bude zahájena nová sezona cyklopůjčoven ČD Bike. Cyklisté určitě ocení fakt, že od loňského roku nedošlo ke zdražení půjčovného. „Dobrou zprávou pro cykloturisty je, že základní ceník půjčoven ČD Bike se oproti loňsku nemění. Celodenní výpůjčka kola nebo koloběžky bude stát stejně jako loni 230 korun, za elektrokolo zaplatí zájemci 390 korun. Zákazníci s In Kartou nebo s naší jízdenkou mají i nadále výhodnější cenu. Letos bude v provozu celkem 68 půjčoven na nádražích v turisticky atraktivních lokalitách. Služba je tak vhodná pro všechny, kteří chtějí na svém výletě spojit výhody ekologicky šetrné železniční dopravy s možností výpůjčky kola na nádraží a projížďkou po cyklostezkách malebnou přírodou a kolem řady pamětihodností,“ informovala Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike.

Přesto letos k drobným změnám v rámci sítě ČD Bike dojde. „Z důvodu rekonstrukce bude letos uzavřena pobočka ve Světlé nad Sázavou, naopak vylepšení čeká zájemce o zapůjčení kola v lázeňském městě Jeseník. Provozní režim na této pobočce se od poloviny května změní a kola již nebude nutné objednávat dopředu. I tak tu ale cykloturistům rezervaci kola doporučujeme, protože zejména o víkendech a v letní sezóně může být o výpůjčky značný zájem. Totéž ale platí i pro ostatní pobočky, včetně například i loni nově otevřené půjčovny v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka,“ uvedla Rotreklová.

Nabídka poboček ČD Bike

Cyklopůjčovny nenabízejí zákazníkům jen klasická kola. Vybírat lze z kvalitních horských, trekových i krosových kol. Ve 23 pobočkách je pak možnost zapůjčit si i elektrokola. 19 stanic je vybaveno koloběžkami. V půjčovnách si zákazníci mohou vypůjčit i cyklopříslušenství, jako jsou helmy či cyklosedačky. „Nabídku příslušenství v jednotlivých pobočkách letos rozšiřujeme o cyklistické brašny a držáky na mobilní telefony. Cykloturisté s vlastním kolem si budou v našich půjčovnách moci zapůjčit samostatně přilbu,“ doplnila Rotreklová. České dráhy také dbají o náležitá hygienická opatření a kladou důraz na odborný servis kol a koloběžek.

Vypůjčení kol

Při zapůjčení kola je nutné předložit jeden osobní doklad, podepsat nájemní smlouvu, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Na vybraných místech je možné kolo vrátit i v jiné půjčovně, než ve které bylo původně zapůjčeno.

V loňském roce si kolo, elektrokolo nebo koloběžku zapůjčilo přes 7 tisíc zákazníků. Nejvíce výpůjček eviduje společnost v Jihočeském, Karlovarském a Jihomoravském kraji.

Sezonní půjčovny budou otevřené od 1. dubna do 31. října.

ČD Bike provozuje i celoročně otevřené pobočky. Těch bylo dosud 12, letos jich přibude dalších 6. Devět poboček bude fungovat v režimu s objednáním předem.

Seznam všech půjčoven ČD Bike a další informace k nim jsou k nalezení na www.cd.cz/cdbike.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

O víkendu bude zahájen provoz cyklopůjčoven ČD Bike Foto: Vybrané cyklopůjčovny nabízí i zapůjčení dětských cyklosedaček. Zdroj: ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru