Otevřít menu
Doprava dnes
-

O víkendu navštívilo sídlo Ministerstva dopravy ČR skoro tisíc lidí

V sobotu v rámci festivalu Open House Praha navštívilo sídlo Ministerstva dopravy téměř tisíc lidí. Účastníci akce se tak mohli seznámit nejen s pohnutou minulostí původního ministerstva železnic, ale i současným využitím budovy či konkrétními úkoly ministerstva. Některá místa představil návštěvníků i sám ministr dopravy.

15:41 / 22. května 2023
O víkendu navštívilo sídlo Ministerstva dopravy ČR skoro tisíc lidíi

Foto: Novoklasicistní stavba byla uvedena do provozu v roce 1932. Zdroj: MD ČR

Festival otevřených budov Open House Praha umožnil zájemcům nahlédnout do sídla Ministerstva dopravy ČR. Návštěvníci tak mohli ocenit architekturu Antonína Engela, citlivou rekonstrukci kancelářských místností i některé původní vybavení objektu. Prohlídka budovy zahrnovala návštěvu jednací místnosti resortu, vstupní haly, pracovny a jednací místnosti ministra dopravy. Součástí programu byla i návštěva krytu vystavěného před 2. světovou válkou. Nezapomnělo se ani na děti, které si v rámci akce mohly vyzkoušet bezpečnou jízdu s BESIPem na dopravním hřišti ministerstva.

Po některých prostorách budovy Ministerstva dopravy ČR provázel návštěvníky ministr dopravy Martin Kupka. Lidé využili setkání s ním také k tomu, aby se ho zeptali na to, co je zajímá – především se jednalo o stavby, jež mají být realizovány v blízkosti jejich domovů. Zájem byl ale i o témata, která aktuálně hýbou veřejným děním.

„Doprava se týká dennodenně nás všech, tak jsem rád, že můžeme i díky Open House Praha 2023 ukázat nejen zajímavou budovu na nábřeží Vltavy, ale i sídlo dopravní instituce, která stojí na počátku toho, co u nás v oblasti dopravy vzniká,“ sdělil Martin Kupka.

Na sobotním programu se kromě Ministerstva dopravy ČR podílel i BESIP, České dráhy, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa železnic a Ředitelství vodních cest ČR. Pro Ministerstvo dopravy byla účast na akci Open House Praha premiérou.

O budově Ministerstva dopravy ČR

Budova na vltavském nábřeží byla postavena na přelomu 20. a 30. let minulého století. Novoklasicistní stavba původně sloužila československému ministerstvu železnic. Od roku 1960 až do sametové revoluce z těchto míst řídil zemi Ústřední výbor KSČ. Svého času zde nejvyšší představitelé komunistického režimu měli i své byty (např. prezident Gustáv Husák).

V současnosti slouží objekt opět účelu, pro který byl postaven – sídlí zde české Ministerstvo dopravy a zhruba stejnou část kanceláří využívají České dráhy. Své zázemí zde ovšem mají i zaměstnanci Úřadu vlády nebo Ředitelství vodních cest.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ Ministerstva dopravy ČR) 

zpět na články

inzerce

nahoru