Otevřít menu
Doprava dnes
-

O víkendu se rozsvítila vánoční flotila DPP

Pražský dopravní podnik si k zahájení adventu připravil několik vánočních vozů. Mezi nazdobená vozidla patří vybrané tramvaje, autobusy a také oba vozy lanovky na Petřín. V jedné tramvaji hrají mezi oznamováním zastávek dokonce i vánoční koledy. Vánoční flotila bude po Praze jezdit až do Tří králů.

7:51 / 4. prosince 2023
O víkendu se rozsvítila vánoční flotila DPPi

Foto: Rozsvěcení vánoční flotily DPP se uskutečnilo ve střešovické vozovně. Zdroj: SDP ČR

V sobotu 2. prosince se ve střešovické vozovně rozsvítila flotila vánočně ozdobených vozidel. Vozidla byla dále vypravena ve speciálním průvodu do pražských ulic po trase: Vozovna Střešovice – Hradčanská – Sparta – Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Štvanice – Těšnov – Bílá labuť – Náměstí Republiky – Dlouhá třída – nábř. E. Beneše – Malostranská – Malostranská (metro) – Mánesův most, kde proběhlo společné focení všech vozů.

Letošní vánoční flotila se oproti minulému roku rozrostla o několik kusů vozidel. Více vozů se letos může také pochlubit celopolepem. Vánočním dekorem jsou polepeny i oba vozy lanovky na Petřín včetně horní stanice. Ozdobeno je dále Muzeum MHD pražských Střešovicích.

Letos tedy vánoční flotilu Dopravního podniku hl. m. Prahy tvoří sedm tramvajových vozů: 15T ev. č. 9401, 14T ev. č. 9170, dvě T3 ev. č. 6921 a 7188, historická dvounápravová tramvaj Ringhoffer ev. č. 2210 s vlečným vozem 1419, ikonická Mazačka ev. č. 5572, dále dva autobusy SOR NB 12 ev. č. 3731 a kloubový SOR NB 18 ev. č. 6966.

„Naše vánoční flotila se letos rozrostla na jedenáct vozů, v celopolepu jich je šest, o jeden více než loni. Poprvé jsme do ní zařadili kloubový autobus. Premiéru mají i koledy, které budou ve vánočně vyzdobené tramvaji 14T hrát mezi vyhlašováním zastávek. Vánoční flotila je naše poděkování všem cestujícím, kteří využívají veřejnou dopravu v Praze, ale také našim řidičům, strojvedoucím a dalším kolegyním a kolegům, kteří se denně podílejí na bezvadném fungování pražské MHD. Vánoční flotilou chceme také přispět k navození pravé předvánoční atmosféry v hlavním městě, letos nám k tomu vydatně pomohla Ladovská zima. Všem přeji klidný advent a Vánoce,“ sdělil Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Všechna vozidla z vánoční flotily zdobí kromě polepů se zimní a vánoční tematikou také téměř 60 tisíc vánočních světýlek. Partnery a autory letošní vánoční výzdoby vozidel DPP je opět společnost DECOLED z Dobrovíze u Prahy a Střední průmyslová škola dopravní.

Vánočně nazdobená tramvaj 15T bude zítra jezdit na lince 15, tramvaj 14T na lince 17, T3 na lince 23, dvounápravová tramvaj Ringhoffer na historické lince 42, autobus SOR NB 12 na lince 175 a kloubový autobus SOR NB 18 na lince 177. Vánoční vozy jsou v pravidelném provozu od 3. prosince až do 6. ledna příštího roku.

Konkrétní jízdní řády vánočních vozidel naleznou cestující na webu DPP.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru