Otevřít menu
Doprava dnes
-

Obchvat okolo Frýdku-Místku byl zprovozněn

ŘSD zprovoznilo II. etapu obchvatu Frýdku-Místku. Od tohoto týdne je tak dálnice průjezdná v režimu dvou jízdních pruhů bez omezení. Frýdku-Místku se tímto krokem zlepší ovzduší, zvýší bezpečnost a sníží hluk.

18:22 / 27. července 2023
Obchvat okolo Frýdku-Místku byl zprovozněni

Foto: II. etapa Frýdku-Místku byla zprovozněna. Zdroj: ŘSD ČR

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) uvedlo do provozu II. etapu obchvatu města Frýdek-Místek. Konkrétně se jedná o 4,3 km dlouhý úsek dálnice D48, která je důležitou dopravní tepnou Moravskoslezského kraje.

Po obchvatu bylo sice možné jezdit už od prosince loňského roku v polovičním profilu, od tohoto týdne však mohou řidiči využívat jízdy obchvatem bez dopravních omezení – dálnice je totiž už průjezdná v režimu dvou jízdních pruhů v obou směrech.

„Kompletní zprovoznění obchvatu Frýdku-Místku odvede z města všechny osobní a nákladní automobily, co doposud projížděly skrz centrum. Díky tomu ubyde hluk, zlepší se ovzduší a výrazně se zvýší bezpečnost. Zprovozněním obchvatu byl také odstraněn poslední úsek na trase dálnice D48, který vedl skrz takto hustě zastavěnou oblast,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Z chybějících 21 kilometrů dálnice D48 je aktuálně již 17 km v realizaci. „Obchvat Frýdku-Místku není ovšem jedinou stavbou, kterou v letošním roce na D48 zprovozníme, na konci roku půjde do provozu úsek mezi Bělotínem a Dubem. V realizaci jsou také úseky z Dubu do Palačova a dále do Nového Jičína. V přípravě tak máme již pouze poslední úsek z Nového Jičína do Rybí a mimoúrovňovou křižovatku Nošovice,“ informoval Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Stavba je navržena ke spolufinancování z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021 – 2027 (OPD3). Cena projektu je stanovena na 1 976 mil. Kč bez DPH.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ŘSD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru