Otevřít menu
Doprava dnes
-

Obyvatelé Říčan u Prahy se v referendu vyjádří k parkovacím zónám

Lidé v Říčanech u Prahy se v úterý 15. února v místním referendu vysloví k dopravním regulacím ve městě. Záměr uspořádat plebiscit vzešel od kritiků parkovacích zón, které platí v Říčanech od loňského srpna. 

14:19 / 15. února 2022
Obyvatelé Říčan u Prahy se v referendu vyjádří k parkovacím zónámi

Foto: auto.cz

Referendem chtějí dosáhnout jejich zrušení. Vedení města opatření obhajuje. Parkovací zóny mají zajistit víc parkovacích míst a přispívat ke zklidnění dopravy ve městě. Hlasování je naplánováno od 14:00 do 22:00. Výsledky referenda i s komentářem město zveřejní ve středu.

Lidé budou odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město respektive jeho orgány činilo v samostatné působnosti bez zbytečného odkladu takové kroky, které budou působit na orgány města v přenesené působnosti a budou směřovat ke zrušení dopravních regulací zavedených v rámci projektu Parkuj dobře v Říčanech.

Pokud lidé odpoví ne nebo vyjádří svůj názor tím, že se hlasování nezúčastní, podpoří nynější regulaci dopravy. Pokud odpoví ano, vysloví se pro zrušení regulace parkování. „Zmizí výhody pro domácí, zmizí nová legální parkovací místa. Opět se začne parkovat kdekoliv a jezdit rychleji, méně bezpečně. Říčany se stanou pražským odstavným parkovištěm a na nádraží se vrátí auta přespolních,“ varovalo vedení města na Facebooku.

Kritika omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině 


Odpůrci trvají na tom, že rozdělení města do devíti parkovacích oblastí je nesrozumitelné a složité. Kritizují i omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, instalaci zpomalovacích prvků v menších ulicích a vyznačení parkovacích míst. Podnikatelé v exponovaných zónách podle nich přicházejí o zákazníky.

Příprava referenda nebyla jednoduchá. Původně naformulovaná otázka podle radnice odporovala stanovisku Ministerstva vnitra. Zastupitelé proto nejdříve vypsání referenda neschválili a vytvořili pracovní skupinu, která měla připravit nový návrh referenda. Odpůrci zón to kritizovali a vývoj kolem parkování v Říčanech označili za absurdní divadlo.

Krajský soud v Praze poté zamítl žalobu přípravného výboru, podle něj nelze v místním referendu rozhodovat o věcech, které nepatří do samostatné působnosti obce. Soud tak podle radnice potvrdil dřívější stanovisko Ministerstva vnitra i právní kanceláře najaté městem. Pracovní skupina následně vypracovala nový návrh referenda, otázka je nyní již podle radnice v souladu se zákonem.

 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

Obyvatelé Říčan u Prahy se v referendu vyjádří k parkovacím zónám Foto: nasregion.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru