Otevřít menu
Doprava dnes
-

Od pondělí do 8. dubna nepojede lanovka na pražský Petřín

Lanovou dráhu na Petřín čeká pravidelná jarní údržba, kvůli níž bude od pondělí 21. března do pátku 8. dubna mimo provoz. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku (DPP). Pracovníci podniku při údržbě zkontrolují dráhu, strojovnu i vozy a provedou drobné opravy a revize. Údržba lanovky se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim; poslední byla loni v říjnu.

21:49 / 18. března 2022
Od pondělí do 8. dubna nepojede lanovka na pražský Petřín i

Foto: prazsky.denik.cz

"V rámci pravidelné jarní revize a údržby lanovky na Petřín musíme provést především nezbytnou kontrolu drážního tělesa. Vzhledem k vlastnostem a pohybu petřínského kopce provedeme nová přesná geodetická měření jednotlivých prvků trati včetně rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku," sdělil vedoucí lanovky Pavel Kejha. Také dodal, že součástí prací bude i čistění navíjecí komory a osvětlení, kontrola měření, servis technologií lan a rovněž generální úklid.

Zástupci vedení města a podniku loni představili plán na celkovou obnovu lanové dráhy. Měla by se uskutečnit v následujících pěti letech. Podle odhadů má vyjít na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah. Ten je podle DPP nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. V loňském roce vypsal podnik designérskou soutěž na podobu nových vozů. Soutěž ale nedávno zrušil, protože do druhého kola doručil jediný návrh z pěti finalistů.

Lanová dráha se poprvé rozjela u příležitosti Jubilejní zemské výstavy v létě 1891. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce. Provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 zničily rozsáhlé sesuvy půdy trať a lanovka se znovu rozjela až v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati. Od června 1985 do konce roku 2020 přepravila 56,3 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo v roce 2019, přibližně 2,2 milionu. V předloňském a loňském roce to bylo v důsledku pandemie Covid-19 o zhruba 55 procent méně.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru