Otevřít menu
Doprava dnes
-

Od soboty začne v Přerově další část stavby průtahu městem. Omezí dopravu

Stavba průtahu, další část etapy současné největší dopravní akce v Přerově, začne tuto sobotu. První fáze se soustředila na oblast kolem Tovární ulice. Druhá etapa se nyní přesouvá především do oblasti křižovatky ulic Velké Novosady, Komenského a Kojetínská.

17:42 / 28. dubna 2022
Od soboty začne v Přerově další část stavby průtahu městem. Omezí dopravui

Foto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Práce trvající tři měsíce přinesou omezení, jež pocítí řidiči, pasažéři autobusů i chodci. Lidé se musejí připravit také na změny v organizaci dopravy. ČTK o tom informovala mluvčí radnice.

Ředitelství silnic a dálnic začalo se stavbou průtahu v roce 2020. Dopravní stavba bez započtení DPH vyjde na 189 milionů korun. Hotovo by mělo být na konci letošního roku. "Po dokončení bude sloužit jako hlavní sběrná komunikace města, která odlehčí dopravě, zejména té tranzitní, do doby výstavby posledního úseku dálnice D1, který tvoří také obchvat Přerova," sdělil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). Součástí průtahu je takzvaný „průpich“. Ten je dlouhý 826 metrů a protíná areál někdejší firmy Juta, vede podél autobusového nádraží a na konci se napojí na Tovární ulici. Jeho dokončením vznikne nová čtyřproudová komunikace.

Stavební práce se v současné době rozšiřují z prostoru kolem autobusového nádraží do křižovatky ulic Velké Novosady, Kojetínská a Komenského. Zde vznikne nové rameno křižovatky do areálu bývalé Juty. "Z tohoto důvodu musí být ulice Komenského uzavřena v místě křížení zmíněných ulic až po výjezd z ulice Čapky Drahlovského. Současně se opět zprůjezdní již rozšířená část Tovární ulice až po nově vybudovanou okružní křižovatku u pekárny Racek," dodal Navrátil. Objízdnou trasu vytvoří komunikace Velká Dlážka a Palackého. Pro vnější dopravu povede trasa přes Velké Novosady, ulici Kojetínská, Husova a Tovární až k nově vybudované okružní křižovatce u pekárny Racek.

Omezení platí rovněž pro chodce. Pro ně bude zřízen zabezpečený průchod stavbou v místě bývalého přechodu z Nádražní ulice. Dotknou se ale i spojů autobusových linek projíždějících tímto místem. Z Kojetínské ulice budou vedeny vlevo na ulici Velké Novosady a poté na nábřeží PFB. Z důvodů těchto opatření budou zastávky u Pivovaru a v Palackého ulici pro tyto linky dočasně zrušeny.

Od poloviny dubna se v Přerově se kromě průtahu staví ještě okružní křižovatka, jež propojí Dluhonskou, Polní a Tržní ulici. Její stavba bude stát bezmála na 30 milionů korun. Hotová bude do října. Dopravu na jednom z nejvytíženějších tahů ve městě stavba nezastavila. Je však omezena zúženými pruhy. Ve směru na Dluhonské mosty je ale nutné využít objížďku, upozornila mluvčí radnice Chalupová.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru